Novosti|

Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić – imena su to petnaestorice Vukova s Drave, koji su 3. travnja 1992. godine dali život da bismo mi imali slobodu. „Hvala im za hrabrost, hvala im za domovinu!“ – početne su riječi središnjeg dijela obilježavanja 30. obljetnice akcije Baranja kod spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave.

Program je u nedjelju, 3. travnja, započeo Memorijalnom utrkom „Život za život“ u kojoj je sudjelovalo 70-ak trkača. Na ruti od Sportskog trga kod bazena do zgrade Gradske uprave grada Belišća trčali su belišćanski osnovnoškolci, a od spomenika 107. brigade u Valpovu, do istoga cilja u Belišću, trčali su učenici valpovačke osnovne i srednje škole te drugi građani. Uz organizatore, Koordinaciju udruga iz Domovinskog rata Valpovštine, sve sudionike je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, koji je pred Gradskom upravom najbržim trkačima po kategorijama uručio medalje.

U poslijepodnevnim je satima, već po tradiciji koju je u zadnje dvije godine prekinula pandemija, startala trka maratonaca od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru do spomenika na bentu do kojeg su stigli malo nakon sudionika svečanog mimohoda od Mosta 107. brigade do spomen-obilježja.

Ondje je uslijedio protokol polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u kojem su sudjelovala djeca, roditelji i supruge poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Zlatko Radočaj, načelnik operativnog odjela ZOD-a Hrvatske kopnene vojske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra branitelja, državni tajnik Špiro Janović, koji se nakon protokola okupljenima obratio prigodnim riječima, izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece sa suradnicima, zapovjedništvo 107. brigade Hrvatske vojske, zamjenik župana Osječko– baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnici gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova te načelnici  općina Bizovac, Petrijevci, Marijanci, Petlovac, Podravska Moslavina i Viljevo.

Odavanju počasti i ovom su se prilikom priključili gradonačelnik Belišća Dinko Burić, njegova zamjenica Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić i drugi suradnici. Gradonačelnik Burić, i sam pripadnik 107. brigade, s velikim je emocijama u izjavi za medije rekao iz tih dana pamti prije svega hrvatsko zajedništvo.

-Bila su to teška, ali zaista ponosna vremena. Danas obilježavamo 30 godina od akcije Baranja, a kao da je jučer bilo. Iskreno želim zbog naše djece, naše unučadi, zbog onih koji dolaze poslije njih, da se ovo nikada ne zaboravi. Da se ne zaboravi veličina djela kojeg su učinili naši suborci darujući svoje živote za slobodu i neovisnost naše domovine. Ako budemo njegovali ljubav i praštanje i čuvali naše zajedništvo, to će im biti najveća zahvala. Činimo sve što možemo, koliko god da se to činilo malo, trudimo se svakodnevno imati Hrvatsku kakvu su oni sanjali i željeli, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Akcije Baranja, koja je počela u ranim jutarnjim satima 3. travnja 1992. godine, prisjetio se i ratni zapovjednik 107. brigade Miroslav Štargl, koji je u izjavi rekao kako je akcija počela više nego dobro.

-Oslobođeno je više od 70 posto benta, od Torjanaca pa skoro do Repnjaka. Od Repnjaka pa skroz do Narda su naše postrojbe bile na bentu. Što se dogodilo? Dogodilo se to da su Srbi lukavo iskoristili prisustvo UNPROFOR-a, zatražili su da on dođe u izvid ovog područja koje je bilo pod borbom. Nažalost, tadašnji zapovjednik Zbornog područja zapovijeda da se prekine operacija i da se vojska povuče. 15 mrtvih, 77 ranjenih – to je epilog ove operacije, koja nije polučila ono što se očekivalo – odcjepljenje tzv. Torjanskog trokuta kako bi se formirala nova baza za daljnje napredovanje prema oslobađanju cijele Baranje, rekao je zapovjednik Štargl.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni kapelan don Josip Kešinović, a u prigodnom programu sudjelovao je Puhački orkestar DVD-a Valpovo i klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, koja je i pjevala na večernjoj misi zadušnici u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content