Bocanjevci

Staro su podravsko naselje koje se u povijesnim ispravama spominje još sredinom 15. stoljeća. U blizini sela protječe rijeka Vučica koja predstavlja vitalan prirodni resurs ovog kraja. Tijekom višestoljetne povijesti ove su krajeve pohodili i nemilice pustošili mnogi osvajači. U sastavu valpovačkoga vlastelinstva pod Prandau-Normannima, Bocanjevci su počeli napredovati. Početkom 20. stoljeća započinje značajniji razvoj sela. Godine 1906. izgrađena je mjesna osnovna škola. Sadašnja mjesna crkva izgrađena je 1928. godine, a katolička je župa osnovana 1961. godine. Crkveni god, svetih Filipa i Jakova, slavi se 1. svibnja. Selo broji oko 400 stanovnika. Tamo žive obitelji sa 48 različitih prezimena, a najčešća prezimena u Bocanjevima su Vuksanići, Barići, Mandići, Vidošići, Strugačevci, Stankovići i Piškorjanci.

Sve udruge koje aktivno rade, u objektu Hrvatskog doma u središtu sela, imaju svoje, dobro uređene i opremljene prostore za rad i sastajanje. U središtu naselja je, uz župnu crkvu svetog Filipa i Jakova, dječje igrališe i područna škola do 4. razreda. Nogometni tereni i klupske prostorije NK “Hrvatski sokol” locirani su između Bocanjevaca i Gorice, pa tu zajednički igraju sportaši susjednih, gotovo spojenih sela.

Jedna od najaktivnijih udruga u selu svakako je KUD “Šokadija” koji okuplja velik broj članova iz Bocanjevaca i Gorice. Društvo je osnovano 1986. Godine, radi u četiri sekcije, a u svojim nastupima njeguje izvorni folklor svoga sela te Slavonije i Baranje. Društvo je 2012. godine pokrenulo projekt očuvanja kulturne baštine Bocanjevaca. Smotra folklora pod nazivom “Bocanjevci alaj ste milina” održava se od 2005. godine i postala je izniman kulturan i folklorni događaj koji se svake godine u Bocanjevcima održava u tri dana, a sudjeluju vokalne i folklorne skupine iz svih krajeva Hrvatske. U Bocanjevcima od 2011. godine uspješno djeluje i muško pjevačko društvo “Bocanjevački pajdaši”. Društvo broji 8-12 članova, nastupaju širom naše i susjednih županija, a nastupili su i na smotri u Mađarskoj. “Pajdaši” redovito nastupaju i na svim manifestacijama koje se održavaju u gradu Belišću.

Što se privrednih djelatnosti tiče, u Bocanjevcima radi desetak obrtnika i poljoprivrednih gospodarstava. Od 11. ožujka 2015. godine, Bocanjevci nose i prestižan naziv etno sela. Riječ je o nazivu i statusu koji se dobiva u suradnji s Turističkom zajednicom grada, županije i Hrvatske. Nekoliko obitelji posebno se zauzelo za uređenje svojih tradicijskih kuća i svih sadržaja tih starih kuća i dvorišta. Tako su u turističkoj ponudi ento sela Bocanjevci kuća „Apin dvor“ obitelji Igora Mihaljevića te etno kuća vlasnice Agice Tomac pod nazivom „Stepina kuća“.

Više u: Belišćanski list broj 9 (siječanj 2016.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content