Kitišanci

Najmanje i po prvom spomenu (Kostaton, 1289.) najstarije je naselje Grada Belišća. U novije doba pokraj sela pronađeni su ostaci iz rimskog vremena. Poslije duže nenastanjenosti ili postojanja kao pustare – majura valpovačkog vlastelinstva, od 1869. godine ponovno se iskazuju kao naselje. Stanovništvo je poraslo doseljavanjem više obitelji Dalmatinaca i Primoraca dvadesetih godina prošlog stoljeća. Novi val naseljavanja uslijedio je iz Like i Zagorja nakon Drugog svjetskog rata.

Kitišanci su smješteni uz rijeku Karašicu i uz državnu cestu D34 prema Donjem Miholjcu. Od Belišća su udaljeni oko 3,5 km, a odnedavno povezani još jednom novom, županijskom cestom. Naselje ima 60-ak kuća u 3 ulice i oko 150 stanovnika.

Godine 1994. izgrađena je filijalna crkva Župe Belišće posvećena Rođenju sv. Ivana Krstitelja. Crkveni se god slavi 24. lipnja.

U Kitišancima su posebno ponosni na njihov društveni dom – Dom hrvatske mladeži, koji su mještani uredili dobrovoljnim radom.

U Kitišancima djeluju 2 sportska kluba – Nogometni klub „Kitišanci“ osnovan 2006. godine i istoimeni stolnoteniski klub.

Više u: Belišćanski list broj 3 (srpanj 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content