Vinogradci

Pripadaju skupini starih podravskih naselja. Tumači se da su dobili ime po vinogradima kojih je nekada bilo u zavidnom broju, zasađenih na prisojnoj strani uzvišenja kod mjesnog groblja. Povijesni dokumenti Vinogradce spominju još sredinom 15. stoljeća. Prvi pomaci u razvoju sela vidljivi su tek početkom 20. stoljeća kada se mještani intenzivnije zapošljavaju kao šumski radnici i u Belišću.

Vinogradci su smješteni 6 km od Belišća i 2 km od državne ceste D34 Valpovo-Donji Miholjac. Na nadmorskoj su visini od 92 m, a zauzimaju površinu od 6,9 kvadratnih kilometara. Selo broji oko 250 stanovnika. U selu je jedan obrtnik i tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Sadašnja crkva Blažene Djevice Marije od Krunice sagrađena je 1916. godine. Danas je statusno filijala i pripada rimokatoličkoj župi Valpovo. Crkveni god slavi se prve nedjelje u mjesecu listopadu.

U selu uspješno rade dvije udruge s velikom i vrijednom tradicijom. To su Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinogradci i NK „Zrinski“. DVD Vinogradci, koji je osnovan 1927. godine, ima svoje prostorije u sklopu velikog i dobro uređenog Hrvatskog doma, smještenog u središtu sela. U društvenom domu mještanima i udrugama na raspolaganju je dvorana za sastanke i skupove, a uređena je i opremljena posebna prostorija za mlade. Škola u Vinogradcima otvorena je u siječnju 1931. godine, nalazi se u središtu sela, a statusno je danas Područna škola Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.

Nogometni klub „Zrinski“, uz kvalitetno i dobro održavano igralište, ima sve potrebne funkcionalne i uređene društvene prostorije za redovan i dobar rad. Osnovano je 1947. godine, a utakmice su se na početku igrale na igralištu zvanom „Kraj bare“. Najznačajniji rezultat ostvarili su u natjecateljskoj sezoni 2002./2003. kada su osvojili naslov prvaka u trećoj te ušli u Drugu županijsku nogometnu ligu. U blizini nogometnog terena danas je i asfaltirano rukometno igralište te uređeno i opremljeno dječje igralište.

Više u: Belišćanski list broj 8 (prosinac 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content