Veliškovci

Prvo pouzdano spominjanje mjesta potječe iz sredine 15. st. kada postaje dijelom valpovačkog vlastelinstva i obiteljskoga dobra mačvanskih banova Morovića. Za vrijeme turske vlasti, stanovnici Veliškovaca i okolice prevladavajuće bili su kalvinske vjere. Najstarija gradska župa je veliškovačka i ima početke na prijelazu 18./19. stoljeće, a trajno je uspostavljena 1840. godine. Osnivanje župe gotovo koincidira s doseljavanjem više njemačkih obitelji iz Bačke i Banata. Kasnije iseljavanje brojnih pripadnika njemačke nacionalne manjine prati novo naseljavanje iz Hrvatskog zagorja (više) i Bosne (manje) poslije Drugoga svjetskoga rata.

Danas su Veliškovci prigradsko naselje s oko 680 stanovnika u 200 domaćinstava. U središtu mjesta uz župnu crkvu kao najstariji objekt, izgrađen je i uređen Hrvatski dom, a u istoj zgradi je i vatrogasni dom, trgovina, ordinacija obiteljske medicine. U gornjem dijelu objekta su prostorije Kulturno-umjetničkog društva. Najmlađi stanovnici imaju na raspolaganju i tri dobro opremljena dječja igrališta, osmogodišnju osnovnu školu i dvoranu.

Prva osnovna škola na području današnjega grada Belišća upravo je ona podignuta u Veliškovcima 1842. godine. Danas je u selu nova školska zgrada sagrađena 2004. godine, a 2011. godine naselje je dobilo i nastavnu dvoranu. Tri seoske kuće evidentirani su etnološki spomenici.

Župa Veliškovci najstarija je na području grada Belišća. U povijesnim dokumentima spominje se još krajem 18. stoljeća pa čak i ranije, a osnovana je 1840. godine i od tada je u Veliškovcima sjedište župe s filijalama u Gatu i Tiborjancima. Župna crkva sv. Roka skladno je arhitektonsko ostvarenje koje svojom monumentalnošću nenametljivo dominira ne samo Veliškovcima, već i širom okolicom. Vrlo vjerojatno crkvu je projektirao priznati arhitekt, akademik Josip pl. Vancaš Požeški. Dovršena je 1902. godine za župnikovanja Ante Evetovića Miroljuba, poznatog hrvatskog pjesnika. Crkva ima glavni oltar s iznimno vrijednom oltarnom slikom koja prikazuje sv. Roka sa psom, a rad je glasovitoga slikara Celestina Mate Medovića. Crkveni god je 16. kolovoza.

U selu uspješno radi Poljoprivredni centar, pet obrtničkih radnji, tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vlasnici gospodarstava bave se stočarstvom, plasteničkom proizvodnjom, povrtlarstvom, ovčarstvom i drugim djelatnostima.

Uspješno djeluju i brojne udruge – Nogometni klub „Croatia“ osnovan 1946. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliškovci osnovano 1926. godine koje se tijekom godina profiliralo u uspješno i kvalitetno društvo s velikim brojem članova te KUD „Ante Evetović Miroljub“ osnovano 1990. godine. KUD broji oko 80 aktivnih članova u plesnoj, tamburaškoj, pjevačkoj i glumačkoj sekciji. Pjevačka skupina „Slavonska grana“ pri KUD-u osnovana je 2013. godine. Skupina ima dvadesetak pjevača, a izvodi stare slavonske, izvorne pjesme bez pratnje instrumenata (a capella). U sklopu Društva djeluje i skupina „Divani“ koja izvodi recitacije, monologe i igrokaze na šokačkom divanu, a tematika je sve vezano uz slavonskog čovjeka.

Više u: Belišćanski list broj 2 (lipanj 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content