Gorica Valpovačka

Smještena je u blizini rijeke Vučice. Prometno prethodi i povezana je s naseljem Bocanjevci. Do dobivanja statusa naselja (od 1869.) Gorica je bila pustara – majur valpovačkog vlastelinstva. Na idućem popisu 1880. godine, imala je 40 stanovnika. Poslije Prvog svjetskog rata, Gorica je bila kolonizirana srpskim stanovništvom pretežno iz Velike Peratovice, dok je drugi dio stanovnika doselio iz više mjesta bivše općine Donji Miholjac.

Gorica Valpovačka, uz Kitišance, najmanje je prigradsko naselje grada Belišća. Ima šezdeset domaćinstava, u nešto više kuća, koje su smještene u jedinoj i glavnoj ulici te oko 150 stanovnika. Od gospodarskih sadržaja tu je farma muznih krava, tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva i dva obrtnika. Najveći broj mještana bavi se, u većem ili manjem obujmu – poljoprivredom.

Po želji i uz veliko zalaganje mještana, 1994. godine izgrađena je katolička crkva posvećena Velikoj Gospi i nalazi se u sastavu rimokatoličke župe Bocanjevci. Crkveni god slavi se 15. kolovoza. U blizini filijalne crkve nalazi se i poklonac sa slikom svete Petke koji su podigli pravoslavni vjernici, stanovnici Gorice.

U selu nema udruga ni sportskih klubova, ali su zato brojni mještani Gorice, osobito mladi, aktivni članovi nogometnog kluba, kulturno umjetničkog društva, vatrogasnog društva i pjevačke skupine u susjednim Bocanjevcima.

Više u: Belišćanski list broj 5 (rujan 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content