Gat

Staro naselje, nastalo po svemu sudeći za turske vlasti, ime je vjerojatno dobilo po slavensko – mađarskoj riječi (gat) za put preko močvarnog područja, odnosno nasip od granja i zemlje. Stanovništvo najvećim dijelom bilo je starosjedilačkoga porijekla uz ponekoga potomka nekada brojnih Nijemaca doseljenih početkom 19. stoljeća. Danas ima značajan broj potomaka kolonista iz Zagorja doseljenih nakon Drugoga svjetskoga rata.

Gat je smješten uz državnu cestu D34. Desetak je kilometara udaljeno od Belišća, a naslanja se na dvije rijeke, Karašicu i Dravu. Karašica je na samom rubu naselja, Drava malo dalje, ali dovoljno blizu da su veze stanovništva i sela s obje rijeke duge, čvrste i stalne. Na mjestu gdje se Karašica najviše približila Dravi ove dvije rijeke spaja Gatski kanal izgrađen prije više od 130 godina radi sprječavanja poplava.

Jedno je od starijih i većih naselja našega kraja. Nalazi se na 94 m nadmorske visine, zauzima površinu od 17,22 četvorna kilometara, po zadnjem popisu iz 2011. godine ima 719 stanovnika i 229 domaćinstava, a ima čak tri vikend naselja s ukupno 70-ak vikendica. Vikend naselja su: Petrovo Selo, Prečka i Karašica.

Gat je filijala katoličke Župe Veliškovci. Kapela Preobraženja Gospodinova izgrađena 1903. godine zbog dotrajalosti srušena je 2014. godine. U blizini nekadašnje kapele sagrađena je nova filijana crkva. Temeljni kamen za crkvu blagoslovio je 18. rujna 2004. godine biskup đakovački i srijemski, msgr. dr. Marin Srakić, koji je crkvu 2. kolovoza 2008. godine i posvetio. Crkveni god slavi se 6. kolovoza.

Naselje Gat šire je poznato kao rodno mjesto Josipa Hamma, svjetski priznatog slavista i lingvista, najvećeg uglednika kojega je grad Belišće podario hrvatskoj kulturi. Njegova rodna kuća i danas se nalazi u Gatu. U selu je i Drakslerova kuća (Stjepana Radića 51), etnološki spomenik koji je na popisu kulturnih dobara Grada. U listopadu 2015. godine srušen je stari objekt u središtu sela na čijem će mjestu biti izgrađen novi društveni dom. Projekt vodi Grad Belišće.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gat osnovano 1924 godine jedno je od najstarijih vatrogasnih društava na području grada Belišća. Danas vrlo uspješno radi i okuplja velik broj članova. Nogometni klub „Gat“ osnovan je 1978. godine i prepoznatljiv je po dugogodišnjoj organizaciji nogometnih turnira. Osim nogometnog terena, u selu postoje i rukometno i košarkaško igralište. Udruga športskih ribolovaca „Virje“ postoji od 1994. godine te okuplja velik broj članova, zaljubljenika u sportski ribolov i boravak na vodi, koji za raznovrsne aktivnosti, susrete i druženja koriste uređene prostore na atraktivnoj lokaciji pokraj Karašice. U KUD-u Ante Evetović Miroljub velik je broj članova iz Gata u svim sekcijama koji izvrsno surađuju sa susjedima iz Veliškovaca i Tiborjanaca.

U selu je 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tri proizvođača povrća, pet proizvođača mlijeka i u jednom gospodarstvu uzgajaju koze. Ostali aktivni stanovnici većinom se bave poljoprivredom. Zanimljivo je da je na području grada Belišća seoski turizam najprije započeo u Gatu, u obitelji Novosel. Danas je to poznato i posjećeno mjesto odmora uz izvorne seoske sadržaje, objekte i gastro ponudu.

Više u: Belišćanski list broj 6 (listopad 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content