Zahvaljujući projektu R-SOL-E štedjet ćemo 30 do 40 tisuća eura godišnje

Početna konferencija projekta R-SOL-E (Renewable Solar Energy) održana je u Novom Sadu. Prva je to u nizu zajedničkih aktivnosti projekta koji se provodi u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije. Grad Belišće kao nositelj projekta će zajedno s partnerima Gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani, uz 85-postotno EU sufinanciranje investirati u promociju i instalaciju sustava za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kojima će, kad projekt završi, ostvarivati od 30 do 40 tisuća eura uštede godišnje.

EU projekti dobrodošli u Novi Sad, kao i dragocjena hrvatska iskustva

“Projekt je vrijedan oko milijun eura, od čega će u Grad Novi Sad stići gotovo polovica tog iznosa. Zato smo posebno zadovoljni što smo partneri Gradu Belišću u ovom projektu, ali i zbog činjenice da ćemo iz vaših iskustava moći naučiti puno toga što nas očekuju na putu prema EU. Imamo još mnogo prostora za napredak, pogotovo u području obnovljivih izvora energije i ovo je jedan od načina na koji ćemo uhvatiti priključak s vodećim gradovima regije”, rekao je na otvaranju konferencije zamjenik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević.

“Belišće je grad koji aktivno koristi EU projekte. Radili smo na očuvanju industrijske baštine, gradili biciklističke staze, ulažemo u energetsku efikasnost, imamo znanja i vještine, te se veselimo suradnji s Novim Sadom i Gorjanima na ovom projektu”, odgovorila je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Solarna javna rasvjeta za novosadske ulice

“Novi Sad već je krenuo u proces obnavljanja javne rasvjete. Trenutno na širem području grada imamo oko 30.000 rasvjetnih stupova. Velik dio smo zamijenili energetski efikasnijim alternativama, ali oko 6.000 još koristi živu, što planiramo riješiti u skoroj budućnosti. Kroz ovaj projekt postavit ćemo 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem na onim lokacijama gdje se takva rasvjeta može teže priključiti na sustav, kao što su spojne ceste i slično. Izradit ćemo i katastar javne rasvjete koji će nam omogućiti da imamo bazu podataka s kojom ćemo na jedan moderniji način biti u mogućnosti održavati čitav sustav”, rekla je Zorica Ninić Stupar iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad.

Solarne elektrane za hrvatske partnere

Projekt će trajati 20 mjeseci, a uz Belišće i Novi Sad, energetski efikasnija postat će i Općina Gorjani.
“Solarnu elektranu postavit ćemo na zgradu Turističko-kulturnog centra Općine Gorjani, a u svrhu promocije obnovljivih izvora energije na području općine postavit ćemo i solarno drvo koje će mještanima nuditi besplatni pristup internetu i mogućnost punjenja mobilnih uređaja, a napajat će se isključivo sunčevom svjetlošću”, rekao je načelnik Općine Gorjani Ivan Lović.

Postavljanje 5 solarnih elektrana na zgrade u vlasništvu Grada Belišća (gradski bazen, dječji vrtić, gradska uprava, zgrada policije i zgrada NK Belišće), ukupne snage 130kW, koje će proizvoditi više od 150.000 kWh najatraktivnija je aktivnost u sklopu ovog projekt za Grad Belišće.
“Kad projekt završi ostvarivat ćemo uštede od 30 do 40 tisuća eura godišnje. Osim toga kroz projekt će biti izrađeni i ažurirani akcijski planovi energetski održivog razvoja kao podloga za buduće aktivnosti, zanimljivim događanjima promovirat ćemo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kroz studijsko putovanje prikupit ćemo nova iskustva i osluškivati najnovije svjetske trendove u području obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti kako bismo ih kroz buduće projekte doveli u Belišće, od kojeg želimo napraviti prvi hrvatski solarni grad”, u Novi Sad koji će kao veliki grad time rješavati neka od ključnih pitanja komunalne infrastrukture na inovativan način, ali i u Gorjane koji će kao mala općina prikupljati iskustva i primjere dobre prakse za buduće projekte, zaključio je Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća.

O samoj početnoj konferenciji izvijestila je i Novosadska televizija http://novosadska.tv/vest.php?id=34335

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content