gbpd

O PROJEKTU

Gradovi prijatelji djece (Child Friendly Cities) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja.

U Hrvatskoj je Akcija pokrenuta u sklopu Saveza društava Naša djeca početkom 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a koji je osigurao sredstva za pokretanje Akcije. Akcija je službeno prihvaćena 20. studenog iste godine na svečanom skupu povodom obilježavanja desete godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Otada Akciju provodi Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Cilj Akcije je poboljšati i uljepšati život djece kroz priznanje i realizaciju dječjih prava i tako utjecati na bolju budućnost lokalnih zajednica. Ona pruža okvir koji pomaže gradovima i općinama da izgrade okružje po mjeri djeteta u svim aspektima – od upravljanja zajednicom, zaštite okoliša do poboljšanja usluga.

Trenutačno u Akciji sudjeluju 92 grada i općine koji nastoje zadovoljiti kriterije i postupak ocjenjivanja za primanje naslova Akcije.

Gradovi i općine prijatelji djece u Hrvatskoj:
Čakovec, Opatija, Rijeka, Skrad, Varaždin, Zabok, Brod Moravice, Dubrovnik, Kutina, Velika Gorica, Zagreb, Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Požega, Pregrada, Valpovo, Delnice, Mali Lošinj, Čazma, Dugo Selo, Križ, Slavonski Brod i Šibenik, Krapina, Osijek, Prelog, Vrbovsko, Belišće, Gospić, Pleternica, Pula, Ravna Gora, Sisak, Buzet, Grubišno Polje, Labin, Radoboj, Stubičke Toplice, Vinkovci, Tuhelj, Rovinj, Mače i Jastrebarsko.

Program Akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:

1. Programiranje i planiranje za djecu,
2. Financijska sredstva za djecu,
3. Podrška i potpora udrugama za djecu,
4. Dijete u sigurnom i zdravom gradu,
5. Zdravlje djece,
6. Odgoj i obrazovanje djece,
7. Socijalna skrb za djecu,
8. Kultura i šport za djecu,
9. Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i
10. Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.“

Prava djece

BELIŠĆE KAO GRAD PRIJATELJ DJECE

U želji da se što potpunije u našem gradu ostvaruju potrebe i prava naše djece, Grad Belišće se 2011. godine aktivno uključio u akciju Saveza društava Naša djeca pod nazivom Gradovi i općine prijatelji djece. U ovu akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a dosada je ovu prestižnu titulu ponijelo 44 jedinica lokalne samouprave.

Nakon iscrpnih priprema i velikog angažmana Koordinacijskog odbora akcije, tijekom 2011. godine Belišće se kandidiralo za dobivanje prestižne titule Grada prijatelja djece, a ubrzo je uslijedila i procjena naših dostignuća od strane izvidne komisije Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja pri Institutu za društvena istraživanja koja je anketirala djecu i odrasle građane o položaju djece u našem gradu. Komisija je obavila i terenski izvid, tijekom kojeg je obišla brojne ustanove i udruge koje skrbe za djecu ili imaju programe namijenjene djeci, dječja igrališta i ostala mjesta za slobodno vrijeme i rekreaciju djece u Belišću.

Podsjećamo da vrtić, škola, institucije koje rade s djecom, kao i mnoge udruge organiziraju brojne sadržaje i aktivnosti za djecu. Naravno, koordiniranim radom, može se postići i više. Međusobno povezivanje institucija koje se bave djecom ili imaju dodira s djecom čini temelj uspješnosti provedbe ove akcije.

GPD izvještaj za 2013.
GPD izvještaj za 2014.
– GPD izvještaj za 2015

bel-pd-620x408

POVELJE ZA NAJ AKCIJE

Gradu Belišću 2011. godine uručena je povelja za naj-akciju, i to za akciju Književne udruge „Vers“ pod nazivom „Stihovi iz školske klupe“.
2013. godine Belišće se moglo pohvaliti poveljom za naj-akciju „Čovječe ne ljuti se“ s ljudskim figurama (LINK).
Još jedna Povelja dodijeljena je Belišću 2014. godine za uzorno provedenu naj-akciju “Belišćanski dječji festival VEDROFON“ (LINK).

NEKE OD AKTIVNOSTI ZA DJECU U BELIŠĆU U PROTEKLOM RAZDOBLJU:

• Smotra dječjeg pjesništva Stihovi iz školske klupe
• Natječaj za dječje stvaralaštvo Moj prijatelj i ja u Belišću
• Dramske predstave za djecu Pjer Tilja, Uskršnji zeko i Družba Pere Kvržice
• Dramsko druženje osnovnih i srednjih škola
Kreativne i književne radionice u gradskoj knjižnici
Smotra zborova osnovnih i srednjih škola OBŽ
• Festival Zvjezdice dolaze – pjevačko natjecanje djece
Cvjetni korzo
Gradski maskenbal
Dječji forum
• Besplatne igraonice za predškolsku djecu
Kamp za djecu s kroničnim bolestima
• Vatrogasne vježbe za djecu i mladež
• Eko medo u akciji – prikupljanje plastične ambalaže u vrtiću
• Eko kviz Volim Belišće u osnovnoj školi
Festival Zvoni zvono – nagrađen Poveljom Saveza DND-a za Naj-akciju
Festival bundeva
Zima u tehnici – radionice tehničke kulture
• Foto radionica u Bocanjevcima Kulturna i prirodna baština
• Program prevencije ovisnosti djece i mladih Droga? Ne, hvala!
Revija Dijete i pas
Gnijezdo s tisuću pisanica
Dan dječjih igara
Dječji tjedan
Akcija Sigurno u prometu
Posjet i darivanje višečlanih obitelji povodom Božića
• Božićno čitanje priča u knjižnici
• Akcija razmjene školskih udžbenika
• Darivanje prvoškolaca
• Humanitarna nogometna utakmica Zvijezde Hrvatske za djecu Belišća
• Sportski turniri i natjecanja
Dječji maskenbal
Frozen radionica
Božićni pokloni za djecu
Predstava “Božićna priča”
• Igraonica u Dječjem vrtiću “Maslačak”
Škola plivanja
Slikarska radionica za djecu
Uskrsna radionica za djecu
Otvoreno novo dječje igralište
Vedrofon – natjecanje dječjih zborova
• I još puno toga …

DJEČJE VIJEĆE

REZULTATI IZBORA ČLANOVA DRUGOG SAZIVA DJEČJEG VIJEĆA GRADA BELIŠĆA, održanog 22. veljače 2016. godine, na mandat u razdoblju od dvije školske godine:

Patricija Pilav (5.a)
Tamara Biro (5.b)
Ena Ljutak (5.c)
Edi Pavlović (5.d)
Diana Horvat (5.e)
Erik Weber (6.a)
Sarah Đukić (6.c)
Petra Zemljak (6.d)
Stella Antonina (6.e)
Sara Blažević (7.a) – predsjednica
Leonora Majstorović (7.b)
Hana Funtak (7.c)
Tea Basrak (7.d)
Ana Svrtan (7.e)

Voditeljica Dječjeg vijeća grada Belišća je Ivana Kovačević Ivanišić, prof.

– Prvi saziv Dječjeg vijeća

NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD

Gradsko vijeće grada Belišća na svojoj sjednici 36. sjednici održanoj dana 22. prosinca 2016. godine donijelo je Odluku o povećanju isplate iznosa jednokratne novčane pomoći za nabavku opreme za novorođenčad.

Roditeljima novorođenog djeteta s prebivalištem na području grada Belišća, u trajanju od najmanje 12 mjeseci, isplaćivat će se jednokratna novčana pomoć u iznosu od 4.000,00 kn.

MAJICE „GRAD BELIŠĆE – PRIJATELJ DJECE“

Upravni odjel za društvene djelatnosti dao je idejno rješenje za izradu kvalitetnih pamučnih majica svih veličina. Cijena majica dječjih veličina je 40 kn, veličine za odrasle 50 kn, a mogu se kupiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u zgradi Gradske uprave.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content