Samo dvije godine nakon osnutka tvrtke i mjesta, 1886. godine, započela je s radom i osnovna škola. Odgoj i obrazovanje od samog početka imaju važnu ulogu u životu mjesta. Nastava se održavala u stambenoj zgradi i imala je 61 učenika u prvoj školskoj godini, a u drugoj 70. Prva učiteljica bila je Jelena pl. Czompo.  Broj učenika rastao je iz godine u godinu te je 1908. godine tvrtka Gutmann sagradila školsku zgradu. Osim u Belišću, škole su osnovane i u okolnim selima. Škola u Veliškovcima, najstarija je na području grada Belišća, a osnovana je 1842. godine. Veliškovci su bili poznati po tome što je uz hrvatsko stanovništvo u selu nastanili i Njemci pa se 1931. godine otvorilo jedno odjeljenje njemačke škole sa 20 polaznika. Učiteljica u tom odjeljenju se zvala Marija Udier. Godine 1940. sagrađena je škola u Gatu. Škola prestaje raditi 1976. godine, a učenici polaze školu u Veliškovcima. Škola u Vinogradcima je sagrađena 1931. godine, a prva učiteljica bila je Bernarda Čavadžija. 1906. godine postojala je i škola u Bistrincima. Prvi učitelj bio je Ivo Dvoržak. Škola je prestala s radom 1947. godine , a učenici su prebačeni u Belišće.

Osnovna škola u Belišću nosi naziv Ivana Kukuljevića, poznatog hrvatskog povjesničara, književnika i političara, a područne škole su u Veliškovcima (osmogodišnja škola) te četverogodišnje škole u Vinogradcima i Bocanjevcima.

Dječji vrtić „Maslačak“ Belišće započinje s radom 1942. godine. Danas je to suvremena ustanova koja nudi cjelodnevni jaslički i vrtićki program, poludnevni program, kraći program predškole, te dodatne programe kao što su rano učenje engleskog jezika, glazbena igraonica i univerzalni sportski sat. Početkom 2016. godine u vrtiću je oformljen stručno-razvojni tim koji čine psihologinja, zdravstvena voditeljica i pravnica čime belišćanski vrtić zadovoljava propisane standarde i prednjači na našem širem području. Dječji vrtić „Maslačak“ obuhvaća i vrtiće u Bizovcu i Petrijevcima.

Od 2013. godine u Belišću djeluje i dislocirani odjel Glazbene škole pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića. Glazbenu školu pohađa 139 učenika na odjelima klavira, gitare, tambure, violine, flaute, klarineta, saksofona, trube i roga. U školi djeluje i glazbena igraonica, kao i tečaj plesa za djecu. Učenici redovito sudjeluju na međužupanijskim smotrama, državnim i međunarodnim natjecanjima. Dosad su postigli brojne i izvrsne rezultate, o čemu svjedoče domaća i međunarodna glazbena priznanja i nagrade. U listopadu 2015. godine otvorena je nova zgrada dislociranog odjela Glazbe škole u Belišću, točnije obnovljena bivša zgrada Gradskog poglavarstva kod tržnice. Tako je škola dobila potpuno prilagođen i opremljen prostor za nastavu, vježbu i koncerte.

U Belišću djeluje i Dislocirana jedinica poludnevnog boravka Dječjeg doma Klasje iz Osijeka u Bistrincima, za djecu s poteškoćama u učenju s područja grada Belišća.

Grad Belišće osigurava besplatan autobusni prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, te subvencionira prijevoz autobusom studentima. U listopadu 2015. godine, gradonačelnik Belišća donio je odluku o povećanju studentske stipendije na 1.000 kuna. Navedeno pokazuje kako Grad vodi veliku brigu o učenicima, studentima i njihovim roditeljima te na mnoge načine pomaže uspješnijem i kvalitetnijem obrazovanju.

u izradi

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content