Palača Gutmann – “Palej”

Životni prostor Belišća oplemenjen je spomeničkom baštinom koja govori o prošlosti grada i kulturnom identitetu građana. U samom središtu grada, kao spomenik A kategorije, stoji historicistička jednokatnica, Palača Gutmann ili Palej, nekadašnja zgrada Uprave Belišća d.d., koja datira iz 1905. Godine. Građena je u stambene svrhe, ali toj namjeni nikad nije služila. Zgradu je dao sagraditi barun Edmund Gutmann. U njezinoj blizini nalazi se spomenik Gater, najveći gater iz prve pilane Belišća u koju je instaliran 1889. godine. Kao spomenik tehničke kulture na današnje je mjesto postavljen 1959. godine.

Kompleks radničkih kuća na Vijencu S. H. Gutmanna (Pekmez ulica) zaštićen je kao registrirana spomenička cjelina koja svjedoči o počecima izgradnje naselja. Spomen-vlak nekadašnje uskotračne Slavonsko-podravske željeznice nalazi se u krugu Gospodarske zone Sjever s lokomotivom iz 1913. godine izrađene u Münchenu. Od postavljanja do danas kompozicija je više puta restaurirana, a od propadanja spašena je lokomotiva, tender, putnički vagon, jedan zatvoreni i dva otvorena teretna vagona.

Pekmez ulica
“Pekmez” ulica danas

Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu postavljen je 1948. godine ispred Palače Gutmann. Gradskim trgom dominira spomenik-fontana renomiranog hrvatskog kipara Ivana Sabolića, postavljena 1976. godine.


Spomenik-fontana, djelo hrvatskog kipara Ivana Sabolića

U baranjskoj tišini lijeve obale rijeke Drave nalazi se spomen-obilježje Knjiga mrtvih, spomenik poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske, hrabrim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote u obrani domovine 1991./92. godine. Spomenik je rad akademskog kipara Eduarda Hudolina. Smještena u park, Belišćanska ratna knjiga (D. Mesić) podsjeća na godine razaranja i postojanosti Belišća.

spomenik poginulim pripadnicima 107. brigadeSpomenik poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske “Knjiga mrtvih”

Park hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u središtu grada krasi brončana skulptura Susret (Ptice) iz 1984. godine, rad domaćeg autora B. Bojanića.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content