Tiborjanci

Ubrajaju se u vrlo stara podravska naselja. Tumači se da su dobili ime po Tiberiju, rimskom vojskovođi i caru koji se borio protiv ilirskih ustanika od 6. do 9. godine prije Krista. Drugo je mišljenje vezano uz crkvu sv. Tiburcija. Povijesni dokumenti Tiborjance spominju potkraj 15. stoljeća iako se smatra da su daleko stariji. Početkom 20. stoljeća počinju prvi ozbiljniji pomaci u razvoju sela. Početkom 18. te sredinom 20. stoljeća u Tiborjance su počeli dolaziti doseljenici iz Hrvatskog zagorja i Bosne.

Tiborjanci su smješteni kilometar od državne ceste D34 Valpovo-Donji Miholjac. Selo je rašireno na 4,5 kilometara četvornih, ima tri ulice i po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine 291 stanovnika u 94 domaćinstva.

Filijalna crkva svetog Mateja apostola i evanđelista sagrađena je 1941. godine. Od utemeljenja do danas, pripada rimokatoličkoj župi Veliškovci. Crkveni god slavi se na Matejevo, 21. rujna. Prije dvije godine crkva je temeljito obnovljena, a u obnovi su sudjelovali mještani Tiborjanaca i Grad Belišće sa znatnim sredstvima za novu stolariju i sustav grijanja.

U selu je izgrađen novi objekt Hrvatskog doma, u sklopu kojeg je i spremište Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tiborjanci te uređene vatrogasne i društvene prostorije, trgovina, dvorana za sastanke i svečanosti i uređena i opremljena prostorija za mlade. Najmlađi stanovnici u središtu sela imaju na raspolaganju veliko dječje igralište. U Tiborjancima uspješno djeluju dva obrta i 10-ak OPG-ova.

Iako su Tiborjanci relativno malo selo, imaju nekoliko udruga koje su duge tradicije, okupljaju velik broj mještana, osobito mladih, i vrlo su aktivne. Najstarija udruga je Dobrovoljno vatrogasno društvo Tiborjanci osnovano 1929. godine koje oduvijek predstavlja glavni izvor i oslonca svih društvenih aktivnosti i sadržaja u selu. Tu je i Nogometni klub „Mladost“ osnovan 1951 godine.

KUD „Ante Evetović Miroljub“ zajedničko je društvo s Veliškovcima i Gatom te iz Tiborjanaca ima veći broj članova u svim sekcijama društva. U Tiborjancima je i lovački dom Lovačkog društva „Vepar“ Belišće pa je i suradnja s tim društvom dobra i često se pripremaju zajednički sadržaji. Udruga mladih „Ne zaboravi“ najmlađa je u selu. Osnovana je 2009. godine, okuplja 15 aktivnih članova i brojne povremene, a osnovana je s ciljem promicanja tradicijskih zanata, običaja, pjesme, plesa i igara. U mjestu mladi Tiborjanaca imaju uređen i opremljen svoj prostor gdje pripremaju razne zabavne sadržaje i druženja.

Više u: Belišćanski list broj 7 (studeni 2015.)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content