Župna crkva svetog Josipa Radnika u Belišću
http://www.zupa-belisce.com/

Bogatstvo i raznolikost većinskog i manjinskog stanovništva u gradu Belišću doveli su do prakticiranja različitih vjera te njegovanja različitih običaja. Iako su većina stanovnika katolici, ne treba zanemariti ni pravoslavce, židove, evangelike i druge.

Najstarija zgrada namijenjena bogoslužju – i danas u funkciji – grobljanska je rimokatolička kapelica posvećena Maloj Gospi, koja je podignuta 1891. godine.

kapelica na belišćanskom grobljuKapelica Male Gospe na belišćanskom groblju

Katolički vjernici činili su ispostavu župe Valpovo sve do 1966. godine kada se osniva župa i potom gradi župna crkva sv. Josipa Radnika 1970. godine prema projektu arhitekta Julija Domanovca. Glavni oltar crkve krasi kip uskrslog Isusa, rad akademskog kipara Josipa Poljana i slike sv. Franje i sv. Klare, djela domaćega slikara Zdenka Krulića. Kip sv. Josipa Radnika djelo je akademske kiparice Lojzike Ulman. Na sporednim oltarima nalaze se jednostavni kipovi Gospe Lurdske i sv. Antuna,  a prigodom posvete crkve 1996. crkva je dobila kip sv. Josipa s djetetom Isusom, dar samostana sv. Marije iz Glavotoka na Krku. U crkvi se nalaze i manje orgulje, izrađene u Münchenu. Uz crkvu se nalazi samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša čiji su oci bili dosadašnji upravitelji i kapelani belišćanske župe svetog Josipa Radnika.

crkva sv. Josipa Radnika
Unutrašnjost crkve svetog Josipa Radnika u Belišću

U župi pastoralno djeluje nekoliko zajednica i udruga: Zajednica Vjera i svjetlo, Udruga svetog Vinka Paulskog, Franjevačka mladež (FRAMA), Franjevački svjetovni red (FSR), kao i crkveni zborovi: Zbor župe sv. Josipa Radnika, Crkveno pjevačko društvo MIR, Dječji zbor i zborovi u filijalama Bistrinci i Kitišanci. Crkveni god je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, koji je ujedno Dan grada Belišća.

Zanimljivosti o nastanku, povijesti i razvoju Župe svetog Josipa Radnika u Belišću pročitajte ovdjeŽupa Belišće_povijest.

karton katedralaKuća u ulici Matije Gupca u Belišću br. 151, adaptirana za potrebe službe Božje, tzv.”karton katedrala” , u kojoj je 28. 8. 1966. služena prva sv. misa

Prigradska naselja na području grada Belišća pripadaju u nadležnost još triju župa: Župa svetog Roka Veliškovci, koja obuhvaća naselja Veliškovci, Gat i Tiborjanci, Župa svetog Filipa i Jakova Bocanjevci, koja obuhvaća naselja Bocanjevci i Gorica Valpovačka te Župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Valpovo, pod koju pripada naselje Vinogradci.

U mjestu Belišću djeluju također Evanđeoska crkva i Kršćanska adventistička crkva – Mjesna crkva Belišće.

 

SVETIŠTE SVETE ANE

U bistrinačkom polju, udaljenom od mjesta samo 1,5 km, nalazi se Svetište svete Ane. Svetište je nastalo uz poklonac svetoj Ane, koji je izgrađen 1797. godine u vidu stupca s pravokutnim otvorom što ga zatvara rešetka od kovanog željeza iz vremena bidermajera. Poklonac sv. Ane u Bistrincima rad je domaćih majstora i rijedak očuvani primjerak takve vrste poklonca iz 18. stoljeća u ovim krajevima. Ubraja se u najznačajnije spomenike kulture Valpovštine. Dala ga je izraditi gđa Ana illustrissima Prandau Pejačević, grofica iz Valpova.

svetište svete AneSvetište svete Ane u Bistrincima

Prema pučkoj predaji stoji da je poklonac podignut u počast slike sv. Ane što je doplovila Dravom i zaustavila se u blizini Bistrinaca, a iako su sliku uporno tri puta vraćali u mjesnu crkvu ona se nekim čudom opet pojavila u rijeci i zaustavila kod današnjeg svetišta. Godine 1995. na zagovor mještana Valpovštine izgrađena je kapelica površine 153 m², s tornjem visine 12,5 m u koji je ugrađeno zvono težine 180 kg. Na ulazu u Svetište postavljen je veliki križ u spomen na poginule u svim ratovima za Hrvatsku. Godine 1997. na pročelje kapele postavljena je slika-triptih s motivima iz života sv. Ane.

svetište svete AnePoklonac svetoj Ani, izgrađen 1797. godine

Zbog svog položaja i zanimljive povijesti svetište u Bistrincima svake godine privlači sve više ljudi. Na blagdan sv. Ane 26. srpnja u svetište hodočaste tisuće vjernika, iz Valpovštine, pa i s velikog područja Slavonije. Kraj poklonca je iskopan zdenac na kojem se hodočasnici umivaju ili popiju nešto vode, jer se smatra da posvećena voda pospješuje ozdravljenje. Zagovoru sv. Ane pripisuju se mnoga čuda, pa tako i ozdravljenje jednog slijepog djeteta.

Svetište je otvorenog tipa, u njega se može uvijek ući te se idealno uklapa u ambijent i simbolično predstavlja otvorenost za svakog namjernika. Smješteno između šume i nepreglednih polja, tik uz rijeku Dravu, svetište odiše mirom i spokojem, a posebnoj povezanosti s prirodom pridonose stoljetni hrastovi i lipe te bunar pitke vode.

Župa svetog Josipa Radnika je 2013. godine službeno postala vlasnikom Svetišta svete Ane.

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content