belisce-tabla-hrv
Grad Belišće, ponosni vlasnik titule Europski grad sporta 2017. godine!
Više pročitajte i pogledajte OVDJE!

Belišće je grad velikih sportskih rezultata sa sportašima koji su rezultatima prešli okvire države i vinuli se na svjetska postolja te s pravom nosi naziv grada sporta. Zajednica športskih udruga, koju financijski podržava Grad, okuplja 32 kluba ili udruge, s više od 800 registriranih sportaša, vodi brigu i koordinira rad sportskih udruga na razini grada i prigradskih naselja.

matija-ljubek
Matija Ljubek

Najpopularniji i s najdužom tradicijom u gradu je nogomet koji je i najmasovniji sport u prigradskim naseljima. Nogomet u Belišću već gotovo stotinu godina okuplja sportaše (nogometni klub osnovan je 1919. godine) te organizirano i uspješno radi. Danas je NK Belišće stabilan trećeligaš s velikim brojem članova i igrača u svim selekcijama.

NK Belišće
Trening nogometaša Nogometnog kluba “Belišće”

Od drugih sportova pozornost zaslužuju: kajakaštvo, šah, košarka, rukomet, odbojka, kuglanje, streljaštvo, tenis, stolni tenis, boćanje, gimnastika, judo, lov, ribolov, planinarenje.

U Belišću postoji otvoreni olimpijski bazen koji nudi razne sportsko rekreativne sadržaje, a u ljetnim mjesecima otvoren je za sve posjetitelje. Na bazenu se održava tradicionalna zabavno- sportska manifestacija „Igre na vodi“. Tijekom ljetnih mjeseci za bazenu se održava i besplatna škola plivanja za svu djecu neplivače.

Igre na vodi
Zabavno-popularna ljetna manifestacija “Igre na vodi”

Najveći rezultati i najsjajnija odličja vezana su za Kajak klub Belišće i legendarnog Matiju Ljubeka. Rođeni Belišćanin sve što je postigao, a to je u sportu teško ponovljivo, postigao je u svome gradu Belišću. Matija je osvajač četiriju olimpijskih medalja – dvije zlatne, po jednu srebrnu i brončanu. Uz to, u njegovoj je riznici i 10 medalja sa svjetskih prvenstava.

Majski turnir gradova
Tradicionalna regata “Majski turnir gradova”

Visoke je rezultate postigla i kuglašica Pavica Galošević (udana Romić) osvojivši zlatnu medalju u paru na svjetskom prvenstvu te šahistica Zorica Puljek (udana Puljek-Salai), državna prvakinja, olimpijka i međunarodna majstorica.

Za kvalitetan rad dvoranskih sportova svakako je važna nastavno-sportska dvorana koja može primiti 800 posjetitelja. Posebna atrakcija je umjetna stijena visoka devet metara s nagibima i za početnike, ali i za naprednije penjače. Unutar sportsko-rekreacijskog centra nalaze se i vanjska igrališta za nogomet, rukomet, košarku, tenis, odbojku na pijesku i boćanje, dok se u sklopu nastavno-sportske dvorane nalazi se i kuglana sa četiri staze na kojoj uz dva kuglačka kluba svoje slobodno vrijeme provode i brojni rekreativci.

 

Državno prvenstvo u sambu
Državno sambo prvenstvo 2016. u nastavno-sportskoj dvorani

Koliko je sport važan za grad Belišće i njegove stanovnike vidi se iz brojnih aktivnih sportskih klubova. Sadašnji rezultati belišćanskih sportaša i klubova potvrđuju sportsku tradiciju i činjenicu da je grad Belišće bio i ostao grad sporta.

Biciklom do spomenika
Manifestacija “Biciklom do spomenika” povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content