Grad Belišće pokrenuo je izgradnju poduzetničke zone “Tržni centar Belišće” s namjerom osuvremenjivanja i proširivanja postojeće tržnice u Belišću. U pripremu projekta Tržnog centra Belišće, bio je uključen širok krug zainteresiranih iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Provedena je anketa među građanima, poduzetnicima, kupcima i prodavačima na tržnici i ona je nedvojbeno pokazala veliki interes i potrebu za novom tržnicom.

Radna skupina, temeljem dobivenih rezultata, predložila je sadržaj budućeg tržnog centra i raspisala natječaj za izradu idejnog rješenja. Za najbolje idejno rješenje izabran je rad Milenka Musovića, arhitekta iz Osijeka. Ishođene su sve potrebne dozvole te stvoreni uvjeti za početak gradnje novog i suvremenog tržnog centra na zadovoljstvo kupaca, prodavača i građana Belišća.

Tržni centar bit će ukupne površine 1680 m² i sadržavat će tridesetak poslovnih postora ukupne površine 861 m² u kojima će uz prodaju voća, povrća i prehrane biti mesnica, cvjećarnica, restorani i kafići te novi sadržaji – banka, osiguranje, tisak i hrvatska lutrija te drugi mali obrti. Natkriveni je zatvoreni dio zelene tržnice veličine 506 m², a natkriveni otvoreni dio za slobodnu prodaju, površine 276m². Vodili smo računa o zaštiti okoliša pa će u sklopu tržnice biti i reciklažno dvorište.

Grad je uložio zemljište i osigurao početna sredstva, a na javnom natječaju prodano je 70% poslovnih prostora budućim vlasnicima. Izgradnju nove tržnice financiraju poduzetnici koji su kupili poslovne prostore, Grad Belišće, Kombel d.o.o. Belišće, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo javnih radova. Nositelj izgradnje Tržnog centra Belišće je Kombel d.o.o. Belišće. Izvođač radova je tvrtka Zitex d.o.o. iz Donjeg Miholjca, a nadzor vrše djelatnici Zavoda za urbanizam i izgradnju iz Osijeka.

Dosadašnja ulaganja u izgradnju poduzetničke zone Tržni centar iznose oko 800.000,00 kn, a odnose se na izradu idejnog rješenja, ishođenje lokacijske dozvole, izradu investicijskog projekta, dobivanje građevinske dozvole, izradu projektne dokumentacije. Korištenjem postojeće infrastrukture na utvrđenoj lokaciji postići će se dodatne uštede u gradnji, a djelomično zahvaćanje sadašnje zelene površine nadoknadit će se ozelenjavanjem prostora na kojem su sada postavljeni kiosci.

Dana 26. lipnja 2004. godine, uz nazočnost brojnih uzvanika, svečano su otvoreni radovi na novom Tržnom centru u Belišću. Temeljni kamen nove tržnice položio je Branko Pavić, jedan od poduzetnika s najduljim stažom na dosadašnjoj tržnici, uz blagoslov i posvetu župnika fra Josipa Vrdoljaka. U obraćanju nazočnima, gradonačelnik Borić naglasio je da je projekt izgradnje Poduzetničke zone Tržni centar u Belišću pažljivo je i dugo pripreman i predstavlja jedan od značajnijih projekata pokrenutih u području poljoprivrede, uz planiranu izgradnju hladnjače i tvornice sokova, za sve ozbiljniji razvoj povrtlarstva i voćarstva na području grada Belišća.

Građevinski radovi započeli su 1. srpnja 2004. godine, intenzivno teku i dobro napreduju. Završeni su svi zemljani, tesarski, armirački radovi te poslovi betoniranja, a u tijeku su zidarski radovi te priključenje na el. energiju, plin i telefon.

Uskoro će se raspisati novi natječaj za prodaju preostalih poslovnih prostora na novoj tržnici. Cijena m2 poslovnog prostora na budućoj tržnici iznosi 850 eura. Završetak izgradnje tržnice planira se do 31. ožujka 2005. godine, a za vrijeme trajanja izgradnje postojeća tržnica nastavlja s radom.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content