Novosti|

U petak, 1. travnja 2022. godine, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće ugostila je književnicu Jasminku Tihi-Stepanić. Spontana i srdačna predstavila je svoje knjige učenicima 8. razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća. Ova istaknuta autorica dječje književnosti i književnosti za mlade višestruko je nagrađivana za svoje romane i priče kojima značajno pridonosi recepciji hrvatske dječje književnosti i književnosti za mlade.

Nakon što je napisala odličan roman prvijenac „Imaš fejs?“ 2011. godine, Jasminka je napisala još brojne romane, zbirke priča i slikovnice za djecu od kojih treba bar neke spomenuti: „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“, „Moja neprijateljica Ana“, „Dom iza žice“, „Ljeto na jezeru Čiču“, „Gdje je Beata?“, „Rukavica za Matildu“, „Baš kao Harry Potter“, „Priče s morskog dna“ i mnogi drugi naslovi.

U svojim romanima i pričama autorica se bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu i zbog toga su uvršteni na izborni popis lektire za osnovnu školu. Teme o kojima piše mnogima su bolne i teške, stoga njezini romani redovito upućuju na pukotine u mladenačkim i obiteljskim odnosima te na taj način odgajaju i stvaraju društveno osviještene mlade čitatelje. Jasminkina djela pokušavaju ih naučiti kako svijet razumjeti i s njime se povezati pa na svojevrstan način pružaju potrebne odgovore i utjehu. Njezine knjige pogađaju u samo središte interesa mladih čitatelja koji su joj bliski jer se, kao profesorica hrvatskog jezika u osnovnoj školi u Velikoj Gorici, svakodnevno susreće s njima i razgovora o njihovim problemima.

Na ovome druženju s belišćanskim osnovnoškolcima također je bilo riječi o tematici njezinih naslova odnosno o porukama koje nastoji prenijeti mlađem naraštaju pišući knjige namijenjene baš njima. Ponajviše se razgovaralo o suvremenom romanu „Ljeto na jezeru Čiču“ koji donosi dojmljivu obiteljsku priču o četrnaestogodišnjoj djevojčici i njezinim tipičnim tinejdžerskim problemima. Pitanja zaintrigiranih učenika pljuštala su sa svih strana, a Jasminka je strpljivo odgovarajući na svako njihovo pitanje uspjela stvoriti izvrsno ozračje zbog kojeg će im susret sigurno dugo ostati u lijepom sjećanju.

Za kraj još jedino treba zahvaliti nakladničkoj kući Naklada Ljevak s kojom je Knjižnica Belišće dogovorila i organizirala ovaj divan književni susret.

Tekst i fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content