Novosti|

Pozivamo sve zainteresirane na otvorenje izložbe slika suvremenog hrvatskog i izraelskog likovnog umjetnika Petera Pierrea Weisza.

Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 4. listopada 2022. godine, s početkom u 19 sati, u predvorju Gradske uprave u Belišću.

Izložba će biti otvorena do 18. listopada 2022. godine.

Peter Pierre Weisz rođen je 2. prosinca 1943. u Šiklošu u Mađarskoj, kao sin jedinac oca Meira (Martina), Židova, i majke Jolanke Kery, Mađarice. Prve godine života proveo je kod djeda u Karancu (Baranja), a rano djetinjstvo do završetka 4. razreda osnovne škole proveo je u Belišću. Otac Meir (Martin) Weisz u Belišću je radio u tzv. Bijeloj kući u komercijali, a stanovali su u zgradi starog kina i knjižnice. Zatim je preselio u Osijek gdje nakon osnovne škole završava gimnaziju. U Zagrebu prvo upisuje Pravni fakultet, pa prelazi na Filozofski fakultet studirati Povijest umjetnosti i Indologiju, da bi 1964. pronašao sebe i u Parizu upisao studij slikarstva, na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, i to u klasi profesora Clarina. Posjeduje dvojno državljanstvo: Republike Hrvatske i Države Izrael. U Državi Izrael ujedno je i redovni član Udruženja likovnih umjetnika Izraela. Služi se sljedećim jezicima: hrvatski, mađarski, engleski, njemački, talijanski, francuski i pomalo hebrejski.

Većinu života proveo je kao slobodni umjetnik u raznim zemljama svijeta. Duže vrijeme, izuzev Hrvatske, proveo je u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Izraelu, a kraće vrijeme u još niz drugih država. Svoje slike izlagao je u više od 20 različitih zemalja, a iza sebe ima više od 200 izložbi širom svijeta – što samostalnih, što skupnih – a u nekim gradovima je izlagao i više puta.

Mnogi radovi nalaze se u muzejima (Klovićevi dvori – Zagreb; MLU – Osijek; muzej Ružić – Slavonski Brod; muzej dvorca Eltz – Vukovar; Museo Rally – Santiago de Chile, Čile; muzej D. Elazara – Afula, Izrael; Muzej židovske baštine – New York, SAD…), gradskim ili državnim ustanovama (u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Puli, Parizu, Pečuhu, Gyoru, Beču, Bratislavi, Genovi, Padovi, Amsterdamu, New Yorku, Jeruzalemu, Seulu, Izmiru…) i privatnim kolekcijama širom svijeta, a izdavačka kuća Profil izdala je monografiju P. Weisza uz pokroviteljstvo Sabora Republike Hrvatske.

Uz umjetničko djelovanje, radio je više od 10 godina u turizmu – počevši od turističkog vodiča, pa kao šef operative, šef poslovnice, direktor regije, direktor razvoja posebnih programa, koordinator regije do rada u Glavnom Uredu Hrvatske turističke zajednice – na promociji Hrvatske i suradnji sa stranim medijima i važnim gostima. Druga djelatnost koju je obavljao uz umjetničku djelatnost je ona diplomatska – od 1994. do 1998. vodi prvi Izraelski ured u Zagrebu, na plaći Izraela (do uspostave Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj). Radi na uspostavi diplomatskih odnosa, kulturnoj i sportskoj razmjeni, uspostavi poslovne suradnje između raznih institucija, ministarstava i poslovnih subjekata. Između ostalog, 1993. godine organizirao je donaciju 40 izraelskih poznatih umjetnika Hrvatskoj – kada je uz još 4 umjetnika bio gost Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Tuđmana.  Posredstvom muzeja Klovićevi dvori umjetnine su podijeljene raznim muzejima u RH. Također, organizirao je 1994. prvi prijateljski nogometni susret reprezentacije Izraela i Hrvatske – u Izraelu – te su ugostili 4 ministra te više od 20 istaknutih predstavnika hrvatskih tvrtki, a to je ujedno bio i prvi dolazak Croatia Airlinesa u Izrael. Osnivač je i idejni začetnik više udruga – Zagrebački kulturni krug, Zeus (Zagrebački europski umjetnički susreti), Olimpijada kulture (koja kasnije mijenja ime u Svjetske umjetničke igre, ali koristi zbog međunarodnog karaktera engleski naziv World Art Games, skraćeno WAG).

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content