Novosti|

U Londonskom oratoriju, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina, koja pripada rimokatoličkoj biskupiji Westminster, dana 22. rujna 2022. godine služena je misa zadušnica za baruna Williama de Gelseya. Misu su predvodili apostolski nuncij monsinjor Ervin Lengyel, bivši apostolski nuncij monsinjor Vincent G. Brady, fra Julian Large i otac Janos Csicso, mađarski rimokatolički kapelan u Londonu.

Barun William izravni je potomak Vilima Gutmanna, jednog od petorice braće utemeljitelja belišćanske industrije i Belišća, a preminuo je 26. veljače 2021. godine u svojoj 100-toj godini života.

Barun William de Gelsey bio je ugledni europski bankar, filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja, čija fondacija podupire rad poznate sveučilišne akademije u Budimpešti. Katolička Kraljevska akademija koju je pohađao u Budimpešti nacionalizirana je nakon 2. svjetskog rata, što ga je potaknulo na dugotrajnu pravnu bitku. Zajedno sa svojim prijateljem i duhovnim savjetnikom biskupom Kishom Rigom uspio je akademiju vratiti Crkvi, a kao zahvalu, papa Ivan Pavao II. imenovao ga je Viteškim zapovjednikom Reda sv. Grgura Velikoga. Godine 2011. mađarski premijer Viktor Orbán odlikovao ga je najznačajnijim i najvišim priznanjem u Mađarskoj. Godine 2018. Williamu de Gelseyju i princezi Nelly Auersperg, kćeri posljednjeg Gutmanna, upravitelja tvornice u Belišću, Viktora, kao predstavnicima obitelji Gutmann, uručeno je javno priznanje ”Počasni građanin Grada Belišća”.

Barun William tri je puta posjetio Belišće, a kao uspješni poslovni čovjek zavidne karijere, posebno je bio ponosan na mjesto obitavanja i poslovnog prosperiteta svojih predaka, na Belišće. O tome, biranim riječima na misi zadušnici govorila je i gospođa Rosa Monckton, kojoj je William bio kršteni kum i čvrsti oslonac kroz život.

Na misi su bili predstavnici Williamove obitelji, brojni prijatelji i dugogodišnji poslovni partneri iz Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske, Austrije, Grčke, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, a na poziv njegove dugogodišnje osobne tajnice gospođe Andree Poremba Grad Belišće predstavljali su pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Ureda gradonačelnika Antonija Andrašek Barić i Domagoj Varžić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content