Novosti|

Program ovogodišnjeg Svjetskog dana romskog jezika započeo je u četvrtak, 5. studenoga,  središnjom proslavom u Zagrebu, a nastavio se uz obilježavanje Dana romske kulture u Osječko– baranjskoj županiji i to na tri lokacije, u Belom Manastiru, Belišću i Valpovu. Prvo je u Etnološkom centru baranjske baštine otvorena izložba „Tisuću godina migracije Roma“, koju su Belišćani imali priliku pogledati prošle godine u Društvenom domu romske nacionalne manjine u Bistrincima, zatim je u petak, 6. studenoga, svečano otkrivena skulptura u Parku 5. studenog (u Belišću je istoimeni park i skulptura postavljena 2018. godine), a u kasnim poslijepodnevnim satima Belišće je bilo domaćin tribine o romskom jeziku i kulturi. Program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika završava u subotu, 7. studenoga, kada će u Valpovu biti projekcija filma „I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu“.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić, njegova zamjenica Ljerka Vučković te predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko i njegov zamjenik Zlatko Adjulović, i ove su godine bili domaćini obilježavanju jednog od triju najznačajnijih praznika Roma (uz Svjetski dan romskog jezika, to su još Svjetski dan Roma i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta). U Centru za kulturu Sigmund Romberg ugostili su, uz sugrađane romske nacionalne manjine, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alena Tahirija, predsjednicu Saveza Roma RH „Kali Sara“ Suzanu Krčmar, te predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine Osječko– baranjske županije i ostale uvažene goste.

-U ovim izazovnim vremenima, drago mi je što smo i ove godine imali motiv, snagu i volju obilježiti ovako značajan datum, Svjetski dan romskog jezika, čije je obilježavanje na međunarodnoj razini inicirao upravo saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Obilježavanje ovog datuma, kao i drugih datuma značajnih za romsku zajednicu, naišlo je na plodno tlo upravo u Belišću, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća Dinko Burić, ističući izvanrednu suradnju s romskom zajednicom i predstavnicima Roma, kao i sa saborskim zastupnikom Kajtazijem, te predsjednicom SSRRH „Kali Sara“ Suzanom Krčmar, ali s ravnateljem Ureda za prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem.

-Iz našeg malog grada želimo na ovaj način ponovno poslati poruke dobra, ljubavi i poštovanja prema svim pripadnicima romske nacionalne manjine, ali i prema svim pripadnicima nacionalnih manjina na području grada Belišća. To je ono čime se mi uvijek posebno ponosimo – u našem malom gradu žive pripadnici 22 nacionalne zajednice, poručio je belišćanski gradonačelnik.

Ovogodišnji program Svjetskog jezika, koji se u Hrvatskoj obilježava unatrag 12 godina, bio je povezan uz 1. Dane romske kulture u Osječko-baranjskoj županiji i to na inicijativu županijskog Vijeća romske nacionalne manjine.

-Unatoč pandemiji koronavirusa, sretan sam što ne prekidamo tradiciju obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, a to za romsku zajednicu jako puno znači. Sretan sam i što su jedinice lokalne samouprave počele raditi ono što smo stavili kao jedan od svojih prioriteta – mijenjanje percepcije prema Romima. Sama skulptura (pero i kotač) opisuju naša nastojanja. S jedne strane tu je obrazovanje Roma, a s druge čuvanje romskog jezika, rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zahvalivši svima koji pomažu u tim nastojanjima.

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika u Belišću je postala tradicija, kojom naš grad želi poslati poruku važnosti promicanja i afirmacije romskog jezika kao temeljne odrednice kulture i identiteta svojih sugrađana romske nacionalne manjine. Prigodni program u belišćanskom Centru za kulturu nastavljen je projekcijom kratkog filma o Romima s područja grada Belišća, snimljenog ove godine u ožujku povodom Svjetskog dana Roma, uslijedio je glazbeni dio za koji su bili zaduženi Valentina i Vjekoslav Pavlović te predavanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija pod nazivom „Dani romske kulture povodom Svjetskog dana romskog jezika“.

I ove su godine, dakle, 5. studenoga, Romkinje i Romi u Belišću, diljem Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta, 5. studenoga obilježili Svjetski dan romskog jezika. Nakon što je na taj dan 2008. godine Veljko Kajtazi objavio prvi Romsko–hrvatski i hrvatsko–romski rječnik, na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, donesena je Povelja o romskom jeziku. Već sljedeće godine, na prvom Međunarodnom simpoziju o romskom jeziku donesena je i Deklaracija o romskom jeziku koju su svi sudionici simpozija uputili parlamentima u državama u kojima žive, kao preporuku za nastavak rada na razvoju i očuvanju romskog jezika. Ovaj romski praznik 25. studenoga 2015. prepoznao je i Hrvatski sabor, a 7. studenoga 2015. godine UNESCO ga je proglasio dijelom svjetske baštine, uvodeći 5. studenoga na vlastitu listu međunarodnih dana.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content