Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće organizirala je u petak, 22. ožujka 2019. godine, razmjenu i podjelu sjemenja povrća i žitarica. U svrhu očuvanja bioraznolikosti, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice donirala je belišćanskoj knjižnici paketiće sjemenja raznih vrsta rajčica, kukuruza, kikirikija i amaranta. Tu međuknjižničnu razmjenu sjemenja Gradska knjižnica i čitaonica Belišće iskoristila je kao priliku za organiziranje ovog zanimljivog događanja povodom dolaska proljeća kada započinju brojni radovi u vrtovima, poljima i voćnjacima. Upravo iz tog razloga mnogi zainteresirani odazvali su se na ovu akciju. Oni koji su došli, mogli su uzeti vrećica sjemenja koliko su željeli, a pojedini su napravili i međusobnu razmjenu sjemenja te su na taj način uspjeli nabaviti neke nove sorte ili stare domaće koje i inače uzgajaju.

Za pripremu nove sezone vrtlarskih radova posjetitelji su mogli prelistati i pregledati literaturu iz područja sadnje, vrtova i njege biljaka koju su knjižničarke izložile u predvorju knjižnice.

Našička knjižnica već je dvaput održala ovakvu akciju, jer se njihov djelatnik Đuro Rajh desetak godina bavi prikupljanjem i očuvanjem starih i novih vrsta povrća i žitarica i, zahvaljujući njemu, i u belišćanskim vrtovima moći će se posaditi sorte koje je on vrijedno skupljao.

Važno je istaknuti da je ostalo još paketića raznog sjemenja, stoga se pozivaju svi ostali zainteresirani da dođu u knjižnicu i slobodno odaberu sorte koje bi željeli saditi ovoga proljeća.

 

Tekst: Dijana Milišić-Zečević

Fotografije: Vlasta Putar, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content