Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće najavljuje zadnju aktivnost iz svog bogatog programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koja će se održati u ponedjeljak, 15. studenog 2021. u 18 sati u Velikoj vijećnici grada Belišća.

Riječ je o predstavljanju knjige „Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine“ koju su napisali umirovljeni general Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadir Stjepan Antolašić. Obojica su hrvatski branitelji i izravni sudionici, u planskom i izvršnom dijelu, Strategijske obrambene operacije, što je garancija istinitog prikaza borbenih događanja iz vremena operacije. To je knjiga koja ima revolucionaran pristup prema Domovinskom ratu. Prepuna je detaljnih opisa i smjerova napada na Slavoniju i Baranju te su upravo kao odgovor na napade jugoslavenske armije, hrvatske vojne snage predvodile Strategijske obrambene operacije. Po prvi put u povijesti ratovanja jedna vojska u nastajanju predvodila je takve ključne operacije i to je slučaj kakav dotad nije zabilježen.

Autori ističu da je knjiga posvećena hrvatskim ratnicima, Slavoncima i Slavonkama, ali i svima ostalima koji su u toj odlučujućoj bitci priskočili u pomoć. Iz tog razloga belišćanske knjižničarke pozivaju sve zainteresirane građane Belišća i okolnih mjesta da dođu na predstavljanje ove knjige koja je vrijedan pisani trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

Na kraju je još samo bitno istaknuti da će se ovo događanje održati u skladu sa svim aktualnim propisanim epidemiološkim mjerama pa će tako i broj posjetitelja biti ograničen. Oni koji žele doći i sudjelovati na promociji knjige trebaju rezervirati svoja mjesta, a to mogu učiniti pozivom na broj telefona 400-627 ili osobnom prijavom u Knjižnici.

Tekst: Dijana Milišić Zečević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content