Novosti|

Nakon što su u nedjelju belišćanski HDZ-ovci novinarima iznijeli svoje sumnje o dovozu nepoznatih količina i vrsta otpada na gradsku deponiju u Belišću, u utorak, 19. veljače je u podne u maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća započela konferencija za medije pod nazivom Istina i laži o „zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za živote građana Belišća“.

Uz prisustvo direktorice belišćanske komunalne tvrtke Kombel Marine Novoselnik, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je priloženim dokumentima odgovorio na izrečene tvrdnje HDZ-a zbog kojih se o Belišću stvorila ružna slika, a građani su se zbog tih njihovih neistinitih tvrdnji zabrinuli. Gradonačelnik Burić je s gnušanjem odbio insinuacije HDZ-a da dopušta ugrožavanje zdravlja svojih sugrađana, rekavši kako to ne bi dopustio ni kao čovjek, ni kao liječnik niti kao gradonačelnik.

Novinarima je priložio zapisnike o inspekcijskim nadzorima Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz 2018. godine koja su pozitivna, odnosno koja potvrđuju da nema negativnog utjecaja na okoliš te da belišćansko odlagalište ispunjava sve zakonom propisane mjere zaštite. Kao jedina primjedba, u svibnju 2018. godine, spomenut je industrijski otpad koji stiže iz belišćanske tvrtke DS Smith, zbog čega je inspekcija naložila da se izradi elaborat u kojem se dokazuje da taj otpad neće štetno utjecati na okoliš u količinama koje se zaprimaju, a koji je potvrdio da se taj otpad može i dalje zbrinjavati ili se koristiti na odlagalištu kao dnevni prekrivni/ brtveni sloj za sanaciju odlagališta.

U studenom prošle godine, redovan inspekcijski nadzor došao je i u Grad Belišće, koji je potvrdio da su ispunjene sve zakonom propisane mjere, a jedina primjedba se odnosila na odluku o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada (divlje deponije), a odluka o tome, kao i o mjerama za uklanjanje jednoglasno je usvojena već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća 27. studenoga.

Osvrnuvši se na upite i objede na račun vrsta otpada, gradonačelnik Burić je novinarima priložio dokument o gospodarenju otpadom iz 2017., s usvojenim izmjenama na kraju 2018. godine, koje su također na Gradskom vijeću  usvojene jednoglasno, dakle i uz potporu HDZ-ovih vijećnika. U tom se dokumentu navodi da belišćansko odlagalište zbrinjava 42 vrste otpada (prema ključnim brojevima), od kojih se 25 vrsti trajno pohranjuje i koristi za sanaciju, a 17 vrsta otpada se zbrinjava privremeno i onda odvozi na druga odlagališta jer belišćanska deponija nema sortirnicu. No, naglasio je gradonačelnik, radi se isključivo i jedino o neopasnom otpadu!

-Niti jedna vrsta otpada, niti jedan kamion, ne može ući na deponiju bez kontrole dokumenata, vizualnog pregleda sadržaja i upisa u elektroničku evidenciju, iz koje su objedinjeni podaci vidljivi u Agenciji za okoliš, potvrdio je gradonačelnik Belišća te se dalje osvrnuo na priče o kamionima različitih registarskih oznaka koji dolaze na belišćansku deponiju. Naime,  nacrt prijedloga dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, navodi da je belišćansko odlagalište sanirano te zbog toga pogodno prihvaćati preusmjereni otpad s odlagališta koja se zatvaraju, a do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Prema zaključku nadležnog ministarstva, nakon popunjenja svojih kapaciteta, u Belišće će pristizati otpad s odlagališta „Pepelane“, „Doroslov“ te s Gradskog odlagališta Beli Manastir. Trenutni Plan gospodarenja otpadom 2017. – 2022. godina rađen je na osnovu prethodnoga, od 2011. do 2015. godine, a već je tada na belišćansko odlagalište stizao otpad iz Belišća, Bizovca, Koške, Marijanaca, Petrijevaca i Valpova te općina Vinica, Trnovec Bartolovečki, Petrijenec i Sveti Ilija.

-Važno je da odlagalište ostane naše, jer smo mi industrijski gradić. Važno je i zbog građana i zbog lokalnih poslovnih subjekata kojima je na ovaj način zbrinjavanje otpada jeftinije, poručio je gradonačelnik, dodavši kako je Grad Belišće iskoristio zakonsku mogućnost da prihvati manje količine otpada iz drugih sredina, pod uvjetom da je neopasan, kako bi se izbjeglo povećanje cijene za građane i poduzetnike.

Dokumenti i izvješća nadležnih institucija pokazuju da belišćansko odlagalište ispunjava sve kriterije za održivo gospodarenje otpadom te da ima dovoljan kapacitet. Gradonačelnik Burić je dodao kako je prosječna količina miješanog otpada godišnje po stanovniku u RH 263 kg, u OBŽ 262 kg, a u Gradu Belišću 213 kg. Prema dozvoli, kapacitet belišćanske deponije je 81.947 tona godišnje. U 2018. godini zaprimljeno je nešto više od 54.071 tona otpada, od čega je oko 45.700 tona smeće s našeg, a 8.350 tona  smeće s drugih područja. Dakle, obzirom na lokalnu sredinu koja svoj otpad zbrinjava na belišćanskom odlagalištu, godišnje to odlagalište može primiti još 36.227 tona otpada (industrijskog i iz drugih sredina).

Odbacio je ovom prilikom gradonačelnik Belišća i tvrdnje o „privilegiranima“ u plaćanju zbrinjavanja otpada, a na pritužbe nekih stanovnika Ulice Starovalpovački put pojasnio je kako – na njihovo traženje – svakodnevno o trošku Grada djelatnik Kombela čisti ulicu te se „pere“ kolnik. Također je naglasio kako stanovnici te ulice imaju četiri puta manju cijenu komunalne naknade od nekoga tko živi u 1. zoni, a intencija je Grada Belišća da se njima i taj izdatak ukine. Pri kraju prvog dijela konferencije za medije gradonačelnik je istaknuo i činjenicu da belišćanska deponija postoji od 1980. godine te da se građanima Starovalpovačkog puta izlazi u susret na razne načine.

Obzirom da su članovi HDZ-a grada Belišća pozvali institucije da rade svoj posao vezan uz belišćansko odlagalište, gradonačelnik je u drugom dijelu konferencije također pozvao institucije da se pozabave i svime onime što je HDZ u Belišću činio od 2005. do 2011. godine, posebno tu naglasivši da je lokalni HDZ dao prešutnu potporu ne samo prodaji Belišća d.d. već i cijelog mjesta strancima, mislivši pri tome na Palaču Gutmann, Upravnu zgradu, zgradu Kina, zgradu Kajak kluba, Omladinskog doma, zgradu stare Gradske uprave, zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva, gradskog bazena, nogometnog stadiona, starog mlina, starog ribičkog doma, Doma kulture i zemljišta kod Automoto društva, koje su prešle u vlasništvo Duropacka.

-Istina mora izaći na vidjelo i molim nadležne institucije da se pozabave i činjenicom da se u Belišću 2011. na 2012. godinu, nakon što je Duropack postao većinski vlasnik, pojavilo 20-ak milijunaša, većinom vezanih uz HDZ, bivših čelnika Belišća d.d., na čelu s tadašnjim generalnim direktorom, koji su za vlastitu korist i prekonoćno bogaćenje, u bescjenje rasprodali vrijednosti koje su desetljećima stvarale generacije i generacije Belišćana. Prodali su ne tvornicu – prodali su mjesto!, ogorčeno kaže gradonačelnik Burić.

I o ovome su novinarima priloženi dokumenti, kao i o dvostrukom prodavanju pumpne stanice i varanju države, kaže gradonačelnik, dodavši kako je sve to besraman primjer kriminala u pretvorbi koji, kao ni ratni zločin, prema zakonima RH nikada ne zastarjeva.

-Tako izgleda istina o zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za sudbinu i živote građane Belišća. Lopovi i kriminalci se obogatili, radnici ostali bez posla, a sve uz prešutnu pomoć i blagoslov lokalnog belišćanskog HDZ-a, poručio je gradonačelnik Belišća,  naglašavajući kako ima poštenih ljudi u HDZ-u kao i u svim ostalim strankama, ali da se to teško može primijeniti na lokalni HDZ, uz čast iznimkama.

Na kraju je gradonačelnik Belišća Dinko Burić iskazao zahvalu tadašnjem vodstvu Duropacka koji su imali razumijevanja i pod prihvatljivim uvjetima prodali Gradu Belišću osam nekretnina, koje su prošle godine, prijevremenom otplatom ponovno vraćene u vlasništvo Grada Belišća.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content