Novosti|

Dana 14. lipnja 2022. godine u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća održan je sastanak s mentoricom na projektu „EUROPE GOES LOCAL – Supporting Youth Work at the Municipal Level“ Branimirom Penić. Branimira Penić članica je hrvatske nacionalne delegacije stručnjaka u projektu „EUROPE GOES LOCAL“ te mentorica Gradu Belišću u projektnim aktivnostima. Grad Belišće sudjelovanjem u ovom projektu želi unaprijediti život mladih, kreiranjem i donošenjem gradskog programa za mlade, do kojeg će doći istraživanjem potreba mladih, njihovim uključivanjem u definiranje mjera i aktivnosti.

Sudionici sastanka bili su članovi Radne skupine za izradu Nacrta Prijedloga Gradskog programa djelovanja za mlade grada Belišća: Domagoj Varžić (predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća), Antonija Andrašek Barić (pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti), Lea Kozina (viša stručna suradnica za društvene djelatnosti), Matej Šimić (predsjednik Savjeta mladih Grada Belišća) i Igor Paloh (projekt asistent u Lokalnoj razvojnoj agenciji Grada Belišća d.o.o.) te uz njih ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Glavica i potpredsjednica Društva „Naša djeca“ Belišće Monika Đogaš, a na sastanku su nazočili i predstavnici lokalnih medija.

Sastanak je otvorila pročelnica Antonija Andrašek Barić pozdravnim riječima te kratkim opisom projekta. Istaknula je kako se Grad Belišće u projekt uključio na preporuku Udruge gradova.

Domagoj Varžić osvrnuo se na sad već dugogodišnje uključivanje mladih u javni život istaknuvši kako je prvi gradski program za mlade rađen davno, a da je današnji saziv Savjeta mladih već četvrti po redu. Nadalje je pobrojao niz socijalno-demografskih mjera Grada Belišća – visoku naknadu za novorođenčad, energetsku obnovu vrtića, besplatan vrtić, radni materijal za osnovnu školu, projekt „Zalogaj“ za srednjoškolce, stipendije za sve redovne studente s područja grada Belišća, financiranje i sufinanciranje autobusnog prijevoza srednjoškolcima i studentima, nova POS-ova zgrada za mlade obitelji… Istaknuo je kako je Belišće i Grad prijatelj djece i Europski grad sporta i Europska regija sporta. A kao problem na koji Grad ukazuje nadležnima iznio je da je Belišće jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji koji nema srednju školu i da grad neće odustati od inicijative prema nadležnom Ministarstvu da se to promijeni.

Mentorica Branimira Penić za početak je naglasila kako je „EUROPE GOES LOCAL“ najveći europski projekt za rad s mladima te da je izniman prestiž biti uključen u njega. Projekt traje 6 godina, iako je u početku bilo predviđeno da traje samo 2 godine te su ga odlučili još dodatno produžiti sve do 2027. godine. Istaknula je kako je Hrvatska posebno uspješna u provođenju projekta, a ona je trenutno mentorica Belišću i Vinkovcima. U suradnji s njom razvijen je plan djelovanja u projektu, podijeljen na četiri glavne etape, a ona je podrška tijekom njihovih provođenja. Tijekom razgovora pohvalila je mjere koje Grad Belišće provodi, a koje su neke jedinstvene na razini države te je dodala kako je njena preporuka da se nakon pandemijskog razdoblja više treba baviti slobodnim vremenom mladih i da su mladima najvažnije tri stvari: prijevoz, prostor i informiranje.

Igor Paloh govorio je o svojem dugogodišnjem angažmanu predstavnika mladih kao predsjednik Savjeta mladih Grada Belišća, član Savjeta mladih Osječko-baranjske županije te član predsjedništva Koordinacije gradskih savjeta mladih RH. Istaknuo je kako je za Savjet mladih važno biti u komunikaciji s ostalim savjetima mladih zbog raznih primjera dobre prakse.

Tea Glavica istaknula je da Amatersko kazalište u Belišću ima dugu tradiciju te da se interes mladih za scenski nastup nikad nije izgubio, a Centar za kulturu Sigmund Romberg im pruža logističku i organizacijsku podršku, tehniku i prostor. Mladi sudjeluju i u dramskoj i u glazbenoj sekciji Amaterskog kazališta. Dramskih sekcija mladih ima dvije – jedna priređuje predstave na engleskom jeziku pod vodstvom profesorice engleskog jezika, a drugu sekciju vodi student Glume Umjetničke akademije. Kada je u pitanju glazbena sekcija, ona se dijeli na Zabavni orkestar i Tamburaški orkestar. Mladi sudjeluju i kao vokalni solisti, a cijelo Amatersko kazalište prožeto je i mladošću i iskustvom.

Monika Đogaš istaknula je kako je Društvo „Naša djeca“ Belišće starije od Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske te kako ima iznimnu podršku Grada i odličnu suradnju s ostalim udrugama, Savjetom mladih i gradskim ustanovama. Naglašava kako oni kao udruga za djecu udaraju temelje kasnijem radu s mladima.

Zaključno, mentorica je pohvalila mjere koje Belišće već provodi te fazu provođenja projekta u kojoj se trenutno nalazi. Sljedeći korak koji slijedi je provođenje samog istraživanja potreba mladih koje će biti provedeno među mladima, a do kraja godine donošenje gradskog programa za mlade, u izradu kojeg su pozvani svi dionici koji se bave mladima kao i sami mladi.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content