Novosti|

BELIŠĆE: 9. travnja 2016. godine u prostoru Kazališne kavane u Belišću svečanim programom obilježen je Svjetski dan Roma koji se u svijetu obilježava 8. travnja od 1971. godine, kada je održan prvi Svjetski kongres Roma.

Svečani program uveličali su brojni uvaženi gosti: saborski zastupnik Veljko Kajtazi, saborska zastupnica Marija Ilić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, domaćini gradonačelnik Belišća Dinko Burić, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća Mario Balog te brojni predstavnici romske nacionalne manjine i drugi cijenjeni gosti.

 Kada je romska populacija u pitanju, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, postoje brojne predrasude. Unatoč tome što je Albert Einstein bio u mnogočemu  u pravu, pa i sa svojom teorijom relativiteta, tako je bio u pravu s onom svojom poznatom izrekom da je teže mijenjati predrasude nego razbiti atom. Ali vrijedi raditi na razbijanju atoma i na mijenjanju i razbijanju predrasuda. Pa i za ovaj današnji događaj želim silno i iskreno neka bude poruka svima da mijenjajmo predrasude. To možemo zajedno jer ako to ne učinimo mi, tko će. Tko je pozvan mijenjati predrasude, ako to nismo mi sami. Od koga imamo pravo očekivati i prozivati i glumiti da smo mi ljudi, a ne poštujemo vrlo često ni samo značenje riječi Rom – čovjek. Želim poslati poruku kao gradonačelnik Belišća i kao sugrađanin, želim i ja biti Rom – čovjek. Želim poslati poruku budimo ljudi.

Ako Rom znači čovjek, zašto imamo toliko predrasuda prema čovjeku, ako Romi u množini znači ljudi, tko nam daje pravo Rome smatrati drugačijima ili manje vrijednima, ako sebi dajemo pravo sebe nazivati čovjekom ili ljudima. Dao sam sebi zadatak kao gradonačelnik, u svom mandatu želim mijenjati Belišće, ma kako ono malo bilo, u njemu žive ljudi. Ne želim da mandat bude obilježen samo metrima kanalizacije, promjenama rasvjete, izgradnjom kružnih tokova, sadnjom cvijeća, košnjom sportskih terena, trudom za privlačenje investitora, sve to vrijedi i sve je to zadaća gradonačelnika, ali je zadaća gradonačelnika biti čovjek, širiti dobro među ljudima, poštivati činjenicu da je ovo naše Belišće nastalo na korijenima 22 narodonosne skupine među kojima su odvijek bili i ovdje Romirekao je u svom govoru gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća Mario Balog pozdravio je sve nazočne i zahvalio je gradonačelniku i Gradu Belišću na organiziranju proslave Svjetskog dana Roma.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-Baranjske Županije, Branko Petrović, sve je nazočne pozdravio i zahvalio je na izvrsnoj suradnji s gradonačelnikom grada Belišća Dinkom Burićem i na dosad sve učinjenom za Rome. Zahvalio je i na izvrsnoj suradnji s predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća Mariom Balogom i izvrsnoj suradnji sa saborskom zastupnikom Veljkom Kajtazijem koji radi na unapređenju i poboljšanju života  Roma u Hrvatskoj, a tako i u Osječko-Baranjskoj županiji.

Saborska zastupnica Marija Ilić je u svome govoru zahvalila na pozivu na obilježavanje Svjetskog dana Roma. U svom govoru napomenula je da Roma u Europi ima oko 10 milijuna te su najbrojnija nacionalna manjina i čine 5% ukupnog stanovništva Europe. – Treba vam odati priznanje što ste uz sva stradanja vijekovima održali svoj nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje. Prijašnji gradonačelnik i sadašnji gradonačelnik čine sve da vaš standard podigne na višu razinu. Vaš zastupnik u raspravama u saboru nikada nije izostavio goruće pitanje obrazovanja. Želim da sva naselja budu legalizirana, da dobiju svu potrebnu infrastrukturu i da živite bolji život,  izjavila je u svome govoru.

 Zahvaljujem vam na pozivu te vas pozdravljam kao zastupnik romske nacionalne manjine kao i drugih 11 nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru. Svim prisutnim Romima želim čestitati naš najvažniji praznik, Svjetski dan Roma, a svima ostalima prisutnim zahvaliti na dolasku i podršci, te na prepoznavanju ovog našega praznika, koji smo tradicionalno centralno obilježili 8. travnja u Zagrebačkom muzeju “Mimara”. Tamo su nam se pridružili najviši predstavnici romskih nacionalnih manjina na razini županija, gradova i općina, ali i predstavnici lokalnih vlasti. Osim njih, tradicionalno su nam se pridružili predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade RH i Ureda predsjednice. Međutim želim naglastiti kako je važno da se ovaj praznik obilježava i na lokalnoj razini.

Ne mogu naravno svi dolaziti u Zagrebu na centralnu proslavu, ali to ne znači da ne bi trebali i da ne mogu zajedno sa svojim predstavnicima županija, gradova i općina organizirati ovakve događaje i to ne radi sebe i zajednice, nego zbog većinskog stanovništva koji često ima predrasude prema poznavanju Roma i romske kulture. Prije mog dolaska nije bilo prakse obilježavanja centralnog obilježavanja romskih praznika, dva od tri čak nisu bili ni službeno priznati, a na lokalnim razinam oni nisu čak ni bili dostojno obilježavani. Konačno smo iz birtije i s ulica prešli u institucije te se nadam da će svi moji Romi, a posebno izabrani predstavnici, to prihvatiti kao jedan standard. Želio bih se zahvaliti gradonačelniku Buriću i njegovim suradnicima na današnjoj podršci, a posebno zbog prihvaćanja i podržavanja prakse primjerenog obilježavanja romskih praznika.

Stanovanje i izgradnja upravo je jedan od četiri prioriteta područja na kojima moramo dalje raditi. Romi u svijetu obilježavaju Međunarodni dan holokausta nad romskim žrtvama i obilježavaju Međunarodni dan romskog jezika. Ali obilježavanje Međunarodnog dana Roma najbitniji je praznik jer se obilježava u čast i sjećanje na prvi Svjetski kongres Roma koji je održan u Londonu od 8. do 12. travnja 1971 godine. Taj prvi Svjetski kongres Roma najvažniji je događaj u novijoj romskoj povijesti kada govorimo o organiziranju Roma kao nacije. Na tom su kongresu usvojene odluke o zastavi romskog naroda i o njenom izgledu, usvojena je i himna Gyelem, gyelem, Romani Chib je osvjen kao službeni romski jezika, a usluglašeno je i prihvaćanje naziva Rom za naš narod, a što u prijevodu znači čovjek. Romi su na području Hrvatske nastanjeni preko 650 godina, a cijelo to vrijeme do nedavno žive u neprivilegiranom položaju u odnosu na većinsko stanovništvo. Strah, predrasude, nasilje, segregacija i diskriminacija, svi ti izrazi se i dalje nažalost vežu za Rome u većoj ili manjoj mjeri sve do danas. Izvješće Amnesty Internationala za 2015./2016. još jednom ponavlja kako socijalna isključenost i diskriminacija protiv Roma u našoj državi, zajedno s problemom stanovanja i nedostatkom prilike za zapošljavanje, ostaje jedan od glavnih problema kada govorimo o ljudskim pravima.

Naša država ipak je uložila posebne napore da položaj Roma poboljša. Po prvi put imamo zakone i institucije koje se brinu o položaju nacionalnih manjina, a posebno Roma. Taj poseban status je i reguliran posebnim valjanim dokumentom kao što je Nacionalna strategija za uključivanje Roma. Romska nacionalna manjina jedina je koja ima nacionalni strateški dokument koji se bavi njezinim položajem. Romska nacionalna manjina jedina je u društvu koja nema svoju matičnu državu pa ukoliko promjene ne pokrenemo mi, nitko drugi neće. Krajnje je vrijeme da se stvore mehanizmi odgovornosti za provedbu nacionalne strategije za Rome, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i svim ostalim dokumentima koje imamo, već je jasno da ciljevi Nacionalne strategije za uključivanje Roma neće biti ispunjeni do kraja 2020. godine isto kao što ni ciljevi dekade za Rome nisu ispunjeni, rekao je u svojemu govoru saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Sve prisutne oduševio je i glazbeni dio programa u kojem su nastupili Slobodan Cvetičanin, prvak opere HNK Osijek, uz pratnju profesora Damira Šenka na klaviru te Mario Rucner na violi uz pratnju DJ-a. Oba glazbenika na sebi svojstven način prezentirala su publici romsku glazbu.  Vrhunskim glazbenicima pridružila se i profesorica Valentina Gyerek koja je na samom početku otpjevala hrvatsku himnu. Romsku himnu Gyelem, gyelem izveo je Slobodan Cvetičanin. Voditelj programa, koji je rekao i nešto više o povijesti i životu Roma na području grada Belišća, bio je Dragan Milec. Život Roma u lokalnoj zajednici prikazan je i kroz projekciju fotografija koje su u Romskom naselju u Bistrincima napravili članovi Fotokluba Valpovo što je naišlo na veliko odobravanje publike.

Poslušajte audiozapise s obilježavanja:

Valentina Gyerek – Lijepa naša domovino

Slobodan Cvetičanin – Gyelem, gyelem

Slobodan Cvetičanin – Giljam dade

 

Pogledajte videozapise s obilježavanja:

 

 

Tekst i foto: Čedo Todorović

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content