Novosti|

Hrvatsko planinarsko društvo Belišće u subotu, kako je i najavljeno, organiziralo je veliki skup planinara „Belišćanski podravski pješački put“  u prostoru Kajak kluba Belišće.

Prognoza vremena nije bila obećavajuća, što se i pokazalo. Međutim, rosulja i prohladno vrijeme nisu zaustavili planinare. Na ovogodišnji šesti skup odazvao se najveći broj sudionika do sada – 280 evidentiranih, a bilo je i kasnijih dolazaka, pa se procjenjuje da se pozivu domaćina odazvalo oko 300 sudionika.

Bili su tu planinari iz Bjelovara, Virovitice, Požege, Osijeka, Đurđenovca, Kutjeva, Našica, Feričanaca, Đakova, Orahovice, članovi HGSS-a stanica Osijek, Izviđači „Iovallios“ Valpovo i mladi volonteri Crveng križa iz Valpova. Tradicionalni gosti iz BIH također su se odazvali u velikom broju – njih 81 iz planinarskih društava: Sarajeva, Zenice, Tuzle, Kiseljaka te Stanice GSS-a Goražde.

Na početku su skup pozdravili predsjednik Društva Zdenko Kovač i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Bez podrške grada Belišća, uspješan rad ovog Društva, a i održavanje ovakvog skupa ne bi bilo moguće, pa je Društvo na tome zahvalno. Za održavanje skupa u atraktivno lijepom prostoru može se zahvaliti Kajak klubu Belišće. Isto tako svake godine CK Valpovo ustupi na korištenje veliki šator.

Tridesetak članova i članica Društva bili su uključeni u pripreme i organizaciju skupa i dali su maksimum. Sve je besprijekorno odrađeno i od sudionika su stigle same pohvale uz obećanja za ponovni dolazak. Iako ovdje nema planina, svi su očarani ljepotom i čistoćom ovog krajolika i staze.

Nakon pića dobrodošlice, čaja i kave te skromne zakuske (pecivo, kruh s masti, paprikom i pekmezom) u 9,30 krenulo se na staze uz pratnju domaćih vodiča i HGSS-a Stanica Osijek. Kraćom stazom kretalo se oko tri sata, a duljom 6 sati. Po povratku za goste pripremljen je planinarski grah, osvježavajuća pića i već poznati kolači članica. Druženje se nastavilo uz pjesmu i ples.

Goste iz BIH, koji su ostali na noćenju, jedna ekipa domaćih planinara u nedjelju ujutro povela je u razgledanje valpovačkog parka i dvorca. Usput su posjetili jedan slavonski salaš. U Osijeku su posjetili Tvrđu i uputili se do Kopačkog rita. Gosti su oduševljeni pohodom i izletom, na čemu su se zahvalili i u poslijepodnevnim satima nastavili put kućama.

Drugi dio ekipe uredio je i očistio prostor u kojem se odvijao skup i nakon analize i sređivanja utisaka, obzirom da je sve odrađeno uspješno, isplaniran je izlet za sljedeći vikend na Medvednicu i pohod „Proljeće na Bilogori“.

Foto: Zaim Saljiji, valpovstina.info

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content