Novosti|

Povjerenstvo za dodjelu priznanja Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće u sastavu Dragan Milec, Goran Kurtović i Dragan Francuz sastala su se 9. ožujka 2021. godine. Razmotreni su svi prijedlozi koji su dostavljeni na raspis za dodjelu priznanja. Povjerenstvo na osnovi Pravilnika o priznanjima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće predlaže Izvršnom odboru ZTK-a Valpovo-Belišće donošenje odluke o dodjeli priznanja za 2020. godinu. Upravni odbor ZTK-a Valpovo-Belišće potvrdio je odluku povjerenstva na svojoj 18. sjednici održanoj 12. ožujka 2021. godine kako slijedi:

Diplomu ZTK-a Valpovo-Belišće, koja se dodjeljuju pojedincima i organizacijama za rezultate ostvarene na smotrama, natjecanjima i drugim oblicima tehničkih aktivnosti natjecateljskog karaktera u prethodnoj godini, dobivaju učenici:

1. Luka Vicić – Županijko natjecanje
2. Sara Ađić – Županijko natjecanje
3. Buga Kurtović – Županijko natjecanje
4. Matko Varžić – Županijko natjecanje
5. Mateo Đurković – Županijko natjecanje
6. Marija Dmitrašinović – Županijko natjecanje
7. Lucija Topalović – Lidice – međunarodno priznanje (medalja)
8. Ivana Matoković – Lidice – međunarodno priznanje
9. Lea Škorvaga – Lidice – međunarodno priznanje

Zahvalnicu ZTK-a Valpovo-Belišće, koja je javno priznanje  u obliku zahvale  koja se dodjeljuje pojedincima, ustanovama i organizacijama za znakovit prinos razvitku tehničke kulture, dobivaju osobe koje su 2020. godine sudjelovale na printanju i distribuciji zaštitnih vizira protiv COVID-a 19:

1. Gabrijela Mikulić
2. Ivana Francuz
3. Danijel Šovagović
4. Miroslav Kupanovac
5. Tomislav Kudeljnjak
6. Bojan Fuderer
7. Ivo Grgić

Plaketu ZTK-a Valpovo-Belišće, koja se dodjeljuje pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate u promicanju tehničke kulture ostvarene u prethodnoj godini, dobivaju:

BILJANA PANTOŠ

Plaketu ZTK-a Valpovo-Belišće zaslužila je nastavnica tehničke kulture iz OŠ Valpovo, Biljana Pantoš. Biljana je svojim radom, promicanjem i organiziranjem prezentacija CTK-a Valpovo-Belišće pridonijela velikom odazivu djece u radionice CTK-a.

U doba pandemije, kada nije bilo dozvoljeno održavati radionice CTK-a, Biljana je organizirala djecu iz istog razreda i dovodila ih u Dom tehnike Valpovo. Na taj način nastavljen je kontinuitet rada radionica. Redovno sudjeluje u svim aktivnostima, a napose u organiziranju natjecanja Mladih tehničara u Domu tehnike i modelarskoj ligi. Biljana je i mentor u radionici modelarstva od ove školske godine.

MIROSLAV ŠPIRANOVIĆ

Miroslav Špiranović je član Fotokluba Valpovo, ali plaketu dobiva za potpuno drugu djelatnost od fotografske. Miroslav je inovirao Distancer 2M.

Kada se lani pojavio koronavirus Europska je unija objavila natječaj kako bi se pokušalo naći rješenje za održavanje distance među ljudima u vrijeme pandemije, a da to ne budu fizičke prepreke. Miroslav je došao na ideju o elektronskom uređaju koji bi sam javljao – svjetlom, zvukom ili vibracijom – da ste preblizu druge osobe. Projekt SYNERGY dodijelio je vouchere za financiranje inovativih ideja koje rješavaju društvene probleme uzrokovane pandemijom COVID-19 virusa Distanceru 2M.

Sama inovacija je izrađena uz pomoć Znanstveno-tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci “StepRi”, tvrtke “Tera Tehnopolis” d.o.o. i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, a uz Špiranovića sudjelovali su i Tomislav Kudeljnjak i Dragan Francuz. D2M osvojio je Grand prix “Budi uzor za najbolju inovaciju” na natječaju pod nazivom “Budi uzor 2020.”

Povelja ZTK-a Valpovo-Belišće, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju, dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda, dobivaju:

MATO JERKIĆ

Mato rođen je 23. 2. 1954. u Belišću. Osnovnu školu završio je u Belišću, a gimnaziju u Valpovu. Nakon srednje škole zaposlio se 1975. godine u Kombinatu Belišće u redakciji tvorničkog lista. Godine 1976. nastavio je školovanje u Novinarskoj školi Instituta za novinarstvo u Beogradu koju je s uspjehom završio.U redakciji tvorničkog lista radio je 16 godina na novinarskim poslovima i poslovima tehničkog urednika. Godine 1991. imenovan je za direktora Narodnog sveučilišta “Ivo Lola Ribar” u Valpovu te za glavnog i odgovornog urednika Radio Valpova. Godine 2015. vraća se u Belišće na radno mjesto glavnog urednika Belišćanskog lista, gdje i sada radi.

Sportom, kajakom, počeo se baviti vrlo rano, a članstvo u Kajak klubu Belišće započeo je 1966. godine i ono traje do današnjih dana, dakle punih 55 godina. Nakon prestanka natjecateljskog perioda od 1976. godine aktivno je radio u upravnom odboru Kajak kluba kao član iz omladinskih redova, a od početka osamdesetih godina, biran je na funkciju tajnika kluba i to od 1983. do 1989. U tom razdoblju u klubu je djelovala i radionica za popravak čamaca, vesla i sportske opreme, a dvije godine radila je i radionica za izradu sportskih čamaca za mlade kajakaše i kanuiste. Velik dio administrativnog posla i brige za alate, uređaje i materijale bio je obaveza tajnika. U isto vrijeme, bio je i predstavnik Kajak kluba u Općinskoj organizaciji Narodne tehnike u Valpovu, koja je okupljala sve klubove i udruge koje su se bavile tehničkim aktivnostima. Od tada, pa do današnjih dana, njegove veze, kontakti, sudjelovanje i rad u organizaciji Tehničke kulture na našem području nisu prestajale.

Nakon pauze od 5 godina, zbog rata i obaveza na radiju, ponovno je biran za tajnika Kajak kluba i tu je funkciju uspješno obavljao od 1995. do 2018. godine. Dakle, na dužnosti tajnika, operativca u klubu proveo je ukupno 31 godinu. O rezultatima i sportskim uspjesima kluba sve je poznato, a uz velike sportske rezultate, nikada nije prekinuta i ona tehnička značajka ovoga sporta i rada u klubu, kroz radionice za održavanje opreme, izradu i popravak vesla, sjedalica i drugog.

Uz tajničke poslove, bio je organizator brojnih velikih natjecanja u Belišću i Slavoniji i Baranji, a međunarodni kajakaški sudac je od 1987. godine te je vodio brojna velika kajakaška natjecanja u našoj zemlji, od Univerzijade pa do svjetskih kupova i Svjetskih vojnih igara na Jarunu u Zagrebu. Uz aktivnost u Kajak klubu i ZTK-a Valpovo-Belišće, višegodišnji je predstavnik i u ZTK-u OBŽ-a, gdje je također redovito zastupao interese naše sredine. Dugi niz godina je redovito izvještavao i pisao o aktivnostima u tehničkoj kulturi, radu s mladima, te na taj način dao doprinos promidžbi radu udruga i tijela ZTK-a Valpovo-Belišće.

JOSIP KOVAČ

Josip Kovač rođen je u Belišću 16. 5. 1921. godine.
Obrazovanje:
– Pučku školu završio je u Belišću.
– Strojobravarski zanat izučio i završio u Belišću.
– Realna gimnazija u Osijeku
– Studij zaštite na radu

Zaposlenja:
– U Remontnoj radionici Belišće i u Rakovici (strojobravar, zavarivač)
– Rukovoditelj skladišta
– U Personalno kadrovskom odsjeku ŠIR-a Belišće (personalni referent/kadrovik)
– Tvornički odbor Narodne tehnike Belišće –Glavni odbor Narodne tehnike za Hrvatsku (tajnik volonter, tajnik plaćenik)

Radne funkcije:
– Direktor poduzeća „Dunav“ Batina
– Direktor poduzeća „Atest“ Osijek
– Rukovoditelj ciglane u Zmajevcu

Društvena angažiranost:
– Predratni sindikalni aktivist (prije 1941.)
– Sudionik antifašističkog pokreta (hapšen, zatočen u logorima Jasenovac i Sisak)
– Aktivni nogometaš
– Sokolaš
– Sportski funkcionar
– Tajnik fiskulturnog društva „Proleter“ Belišće
– Osnivač Narodne tehnike 1948. /volonter, član Republičkog Glavnog odbora NT
– Prvi sekretar Tvorničkog odbora  Narodne tehnike Belišće 1950. godine)
– Tajnik boračke organizacije
– Ugledni vinogradar i vinar/seoski turizam
– Humanitarni djelatnik

Svoje umirovljeničke dane živi u Osijeku. Josip Kovač je najstariji živi rođeni Belišćanin.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content