Novosti|

Konferencijom otvaranja, u srijedu, 25. rujna 2013. godine, službeno je započeo te je javnosti predstavljen projekt pod nazivom „Prekogranična suradnja na izgradnji biciklističke infrastrukture (Cross-border cooperation in bicycle infrastructure development at the Danube-Drava area). Projekt se provodi u okviru programa IPA Prekogranična suradnja Mađarska – Hrvatska.
Vodeći partner u projektu je grad Mohač, dok su partneri s hrvatske strane grad Beli Manastir, grad Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode.U ime projektnog partnera grad Belišća na konferenciji je sudjelovala Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća sa suradnicima.

Ukupna vrijednost projekta je 1,9 milijuna eura, a ima veliko značenje za razvoj turizma u cijeloj regiji. Početna konferencija kao prvo veliko događanje za svaki projekt izazvala je veliku pozornost svih partnera, ali i šire javnosti, jer sve je više dionika razvoja koji traže svoju priliku za sudjelovanje u projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije.
Pored domaćina, gradonačelnika Mohača Jozsefa Szeko te već spomenute zamjenice gradonačelnika Belišća Ljerke Vučković, u radu konferencije su sudjelovali i Generalna
konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Liljana Pancirov, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, predstavnik
Hrvatskih voda Marko Blagus te dr. Marton Szücs, voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva programa, Marton Gyorgy, predstavnik konzultantskog ureda i Zoltan Pamer iz Agencije za regionalni razvoj Južnog zadunavlja.
Konferenciji je prethodilo predstavljanje projekta novinarima, gdje su svi predstavnici projektnih partnera predstavili svoj dio projekta. Tako je i Ljerka Vučković izrazila zadovoljstvo što je Belišće našlo odgovarajuće mjesto u krugu partnera ovog projekta i zahvalila na povjerenju koje će, u to je sigurna, opravdati uspješnom provedbom. Navela je da ovaj projekt Gradu Belišću donosi izgradnju biciklističke staze u dužini od 2200 metara od mosta do benta na lijevoj obali Drave s javnom rasvjetom, vidikovcem te dvjema osmatračnicama ptica u ukupnoj vrijednosti od 378.330 eura. Taj je projekt stavila u kontekst projekta Drava Bike tours, koji je već realiziran te projekt “Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća” koji je u provedbi i tako čini snažan doprinos za dalji razvoj turizma u cijeloj regiji, povezujući biciklističkim stazama predjele koji imaju što ponuditi zainteresiranim turistima.
Nakon uvodnih riječi domaćina konferencije, gradonačelnika Mohača, Generalna je konzulica
RH u Pečuhu Ljiljana Pancirov govorila o sjajnoj suradnji koju su uspostavili partneri u Hrvatskoj i Mađarskoj, i pri tome naglasila kako joj gode procjene da od svih zemalja s kojima je Republika Mađarska ostvarivala partnerske projekte, oni koji se provode s Hrvatskom, ostvaruju najbolje rezultate. Pozvala je postojeće, ali i druge partnera da se uključe u nove projekte, jer se za područje devet mađarskih i hrvatskih županija uz rijeku
Dravu te dio Slovenije posebna prilika pruža kroz program Europske teritorijalne suradnje – PANNON EGTC koja će, kako se najavljuje, imati na raspolaganju 12 milijardi eura. U nastavku konferencije o projektu koji je danas predstavljen govorio je dr. Marton Szücs, Voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva programa, s posebnim naglaskom na izgradnju biciklističke infrastrukture u pograničnom području, a daljnji prikaz dao je i Gyorgy Marton, predstavnik konzultantskog ureda govoreći o stanovitim dvojbama i neriješenim dijelovima trase s kojima se suočavaju u provedbi projekta koji je sastavni dio Rute duž Željezne zavjese što se u dužini od oko 7 tisuća kilometara pruža uz granice zemalja koje su u prošlom stoljeću bile razdvojene željeznom zavjesom. O tom je projektu govorio Zoltan Pamer iz Agencije za regionalni razvoj Južnog zadunavlja.
Sedamdesetak sudionika konferencije s velikom je pozornošću saslušalo Ljerku Vučković,
sadašnju zamjenicu gradonačelnika Belišća, a donedavnu članicu tima Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje iz Osijeka u predstavljanju aktivnosti te Agencije koja se afirmirala osmišljavanjem i provođenjem brojnih manjih i većih projekata financiranih iz
pretpristupnih i strukturnih fondova EU i postala poželjan partner svakom tko na području ove regije želi sudjelovati u projektima koji će se financirati iz fondova EU i drugih izvora financiranja.
Konferencija je zaključena neformalnim druženjem uz čvrstu riješenost da se sudionici okupe i na Završnoj konferenciji projekta, krajem 2014. godine, nakon završetka svih radova koje projekt uključuje, a koju će, sukladno projektu, organizirati Osječko-baranjska županija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content