Novosti|

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama nastavlja provoditi svoj program “Zajedno za mentalno zdravlje” koji sufinancira Grad Belišće.

Tako će se u srijedu, 23. 11. s početkom u 17.30h u maloj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, održati radionica osnaživanja namijenjena ženama pod nazivom “Ples sjena”.

Radionicu će održati prof. dr. Darija Rupčić Kelam, docentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Odsjek za filozofiju, a također i postdiplomantica na specijalističkom studiju Kreativnih terapija, smjer terapija pokretom i plesom, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Prof. Rupčić Kelam sudjeluje na brojnim konferencijama i znanstvenim simpozijima, objavljuje znanstvene radove iz područja filozofije, bioetike, etike, vodi seanse i radionice terapije pokretom i plesom, te izvodi kliničku praksu iz terapije plesom i pokretom.

Radionica je besplatna, a prijave su obavezne na puks.kontakt@gmail.com zbog ograničenog broja sudionika.

Shadow dance – Ples sjena

Svatko od nas je osoba. Svatko od nas ima masku, koju su stari Grci nazivali Personom.  Kroz te maske, isijava i progovara naše pravo lice, naše pravo ja. Mi svi nosimo neke maske i na van pokazujemo jednu sliku i odajemo dojam sa smo dobri, sređeni, smireni, etični.

No, prema psihologu Jungu, u nama postoji sjena. Ona nas prati. Podsjeća nas na onaj tamni, mračni, nepoznati, neistraženi, potisnuti I nesvjesni dio naše osobnosti.

Hoće li sjena postati naš prijatelj ili neprijatelj to ovisi samo o nama samima. Ona nije uvijek naš protivnik. Sjena postaje naš neprijatelj samo onda kada je zanemarena I neshvaćena. Sjena je izvor našeg potencijala, snage, kreativnosti. Ona je izvor našeg iscjeljenja. Suočiti se sa sjenom znači zaći u te mračne hodnike I predijele duše, igrati se s našim demonima, zaplesati s njima i naučiti živjeti pored i s njima.

U ovoj ćemo radionici terapije pokretom i plesom raditi na osnaživanju osobnosti i tijela. Koristit ćemo se elementima terapije plesa i pokreta radi poboljšanja emocionalne, kognitivne, tjelesne i socijalne integracije individue. U tom smislu, ples i pokret imaju funkciju samoregulacije, te otvaraju prostor direktne komunikacije između onoga što je neiskazivo, nesvjesno i svjesno. Povezujemo se s primarnim jezikom u čovjeku, a to je pokret. Kroz ples s vlastitom sjenom, radit ćemo na poboljšavanju ravnoteže i prostornog, kinestetičkog osjećaja (osjećaju za prostor i tijelo u pokretu i prostoru),  na svjesnosti tijela u prostoru i prostornoj inteligenciji. Također ćemo razvijati osjećaja za grupu i drugoga, te razvijati osjećaj povjerenja i prihvaćanja.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content