Novosti|

Priređivač: Hrvatski fotosavez

Suradnja: Fotoklub Valpovo, ZTK Valpovo-Belišće, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Vrijeme: od 20. studenoga 2019.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine započeo je 1996. godine na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije. Namjera je bila usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje baštine, a svaka od zemalja sudionica prijavljivala je svoj izbor radova mladih autora do 21 godine u zajedničku izložbu.

Hrvatski je fotosavez nositelj ove aktivnosti u Hrvatskoj od 1998. godine. U tom razdoblju u provedenim natječajima u Hrvatskoj sudjelovalo je više od 4000 mladih autora s preko 25.000 fotografija nastalih samostalno ili u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza za mlade.

Izbor radova za izložbu potpisuje Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade. U izložbu su uvrštene fotografije 57 autora iz 23 zemlje svijeta: Armenija, Austrija, Belgija, Cipar, Češka Republika, Čile, Ekvador, Estonija, Hrvatska, Južna Afrika, Kanada, Lihtenštajn, Luksemburg, Moldova, Poljska, Rusija, SAD, Slovačka, Španjolska, Tunis, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj.

Hrvatsku predstavljaju mladi autori: Ema Sedlić iz Bereka (Fotoklub Bjelovar), Klara Juras iz Male Subotice, Martina Prpić iz Rijeke, Ana Drača iz Križevaca (Foto-kino-video klub Križevci), Dora Marin iz Križevaca (Foto-kino-video klub Križevci), Ema Babić iz Osijeka, Julia Janković iz Male Subotice (OŠ Tomaša Goričanca), Davina Krajinović iz Bjelovara (Fotoklub Bjelovar), Matko Florijančić iz Valpova (Fotoklub Valpovo), Dominik Papić iz Zagreba, Luka Popović iz Metkovića (OŠ Stjepana Radića).

Matko Florijančić mladi je autor, član Fotokluba Valpovo i ovo mu je prvi međunarodni uspjeh. Matko je na ovaj način nastavio sjajnu tradiciju mladih autora fotokluba koji nas već dugi niz godina vesele svojim uspjesima na svjetskoj i domaćoj fotografskoj sceni.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content