Novosti|

Prema pisanju portala Gradonačelnik.hr, a sukladno analizi konsolidiranih proračuna za 2021. godinu Belišće je grad koji najviše sredstava izdvaja za rodiljske naknade i potpore za novorođenčad po stanovniku u Republici Hrvatskoj. Također, ističu kako je Belišće i inače Grad snažnih demografskih mjera te jedan od gradova s najbogatijim programom socijalno-demografskih mjera; besplatan vrtić, prijevoz i topli obrok učenicima, stipendije za sve redovne studente.

Grad Belišće svojim programom socijalno-demografskih mjera sustavno pomaže studentima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Uz stipendije za sve redovne studente, osiguravanje pomoćnih radnih materijala svim osnovnoškolcima, subvencionira se i međugradski prijevoz, a učenici osnovnih i srednjih škola ostvaruju pravo na besplatan prijevoz lokalnim linijskim prijevozom na području cijeloga grada. Također, za svako novorođeno dijete isplaćuje se naknada u iznosu od 995,42 (7.500 kuna), a dječji vrtić besplatan je za svu djecu.

Grad Belišće među rijetkim je jedinicama lokalne samouprave koje stipendije dodjeljuju svim redovnim studentima s prebivalištem na području Grada, pri čemu sam iznos stipendije ovisi o ostvarenom uspjehu. U akademskoj 2021./22. godini potpisani su ugovori sa 122 redovna studenta, a u proračunu je izdvojeno 1,1 milijuna kuna. Iznosi stipendija za 22 studenta iznosili po 1200 kuna, 47 ih je primalo po 800 kuna mjesečno,  53-oje po 500 kuna mjesečno te četiri studentske stipendije s višegodišnjim ugovorom po 1200 kuna mjesečno. U tekućoj akademskoj godini Belišće stipendira 91 redovnog studenta, a u gradskom proračunu za tu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 145.995,00 eura. Trenutno 25 studenata prima 159 eura, 30 studenata 106 eura i 36 studenata po 66 eura mjesečno.

Grad Belišće od 2013. godine kontinuirano povećava iznos naknade za novorođenčad te su od početnih dvije tisuće kuna za bebe u 2013. godini došli do iznosa od pet tisuća kuna u 2020. godini, a za djecu rođenu nakon 1.9.2020. godine isplaćivao se iznos od 7.500 kuna, odnosno, naknada od 995,42 eura. U 2021. godini izdvojeno je 722.500,00 kuna za tu namjenu.

U siječnju 2019. godine Gradsko vijeće Belišća donijelo je odluku o besplatnom vrtiću za djecu koja pohađaju matični vrtić u Belišću i područni vrtić u Gatu kao rasterećenje kućnih proračuna i poticaj roditeljima s područja grada Belišća, ne samo da ostanu živjeti i raditi u svojoj sredini nego i kao poticaj i doprinos demografskoj obnovi grada, napominju u belišćanskoj gradskoj upravi.

Iako je usvojena odluka o povećanju ekonomske cijene vrtića, koja za redoviti 10-satni program sada iznosi 1.897 kuna, vrtić je i dalje za polaznike u Belišću i Gatu besplatan. Uz to što je vrtić besplatan, u pedagoškoj 2021./22. godini vrtić, odnosno Grad Belišće, povećao je kapacitete za jednu dodatnu mješovitu jasličku skupinu i zaposlio dodatne odgojiteljice kako bi se smanjio broj neupisane djece u vrtić i kako bi se upisala sva djeca čija su oba roditelja zaposlena.

Djeci s poteškoćama u razvoju uključenim u redovne odgojno-obrazovne programe sustavna pomoć i podrška pruža se na način da Dječji vrtić osigurava asistente-pomagače koji kroz pristup „jedan na jedan“ provode individualne odgojno-obrazovne programe koje izrađuju s roditeljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima i vanjskim stručnim suradnicima.

Od 2019. do 2021. u Dječjem vrtiću provodio se projekt „Maslačak-prijatelj djece 1“ kojim je, prije svega, osiguran produženi boravak na razini sva četiri objekta ove odgojne ustanove, odnosno u Belišću, Gatu, Bizovcu i Petrijevcima. Ondje je s jedne strane roditeljima omogućeno zbrinjavanje djece i izvan redovnog radnog vremena vrtića, a uz opremanje prostora za organizaciju novih programa, organiziran je i čitav niz edukacija za odgojitelje i suradnike, čime je razina profesionalnog rada s djecom podignuta na još višu razinu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost bila je 3.178.244,06 kuna, koliko iznosi i EU sufinanciranje projekta.

Trenutno je pred završetkom provedba projekta „Maslačak – prijatelj djece 2“, nastavka prve faze uspješno provedenog projekta, a koji za cilj ima pomoć roditeljima i skrbnicima čija su djeca polaznici redovnih programa ustanove u njihovom zbrinjavanju izvan radnog vremena u formi produženog boravka. Kroz projekt se i intenzivira skrb o djeci s određenim poteškoćama u razvoju zapošljavanjem stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, osigurava se i organizira poslijepodnevni boravak posebni programi i potrebna didaktička oprema kako bi se unaprijedila kvaliteta programa ranog predškolskog odgoja. Ukupna je vrijednost projekta 3,6 milijuna kuna, koliko iznosi i EU sufinanciranje projekta.

Ove godine Gradu Belišću odobren je projekt proširenja kapaciteta Dječjeg vrtića Maslačak, a koji se odnosi na rekonstrukciju i opremanje zgrade druge namjene (zgrada u vlasništvu Grada Belišća koja se koristi za potrebe dislociranog odjela glazbene škole pri OŠ M.P. Katančića Valpovo), a glazbeni će se odjel preseliti u novouređeni prostor u Palači Gutmann. Cilj ovog projekta je, pojašnjavaju iz Gradske uprave, osigurati povećanje kapaciteta DV Maslačak koji će omogućiti kvalitetniju brigu o djeci predškolskog uzrasta na području Grada Belišća. Planira se urediti dva vrtićka dnevna boravka za 40 novih polaznika programa, a ukupna vrijednost projekta iznosi 229.345,01 eura. Pritom je projekt u potpunosti sufinancirala Europska unija iz programa NextGenerationEU.

Godine 2019. uvedena je i demografska mjera koja se odnosi na isplatu novčane naknade roditeljima djece koja su ostvarila pravo na vrtić, a nisu mogla biti upisana iako su oba roditelja zaposlena, kao i roditeljima djece koja nisu mogla biti upisana zbog nemogućnosti pružanja adekvatne zdravstvene skrbi u vrtiću.

Spomenimo i da Grad Belišće svim osnovnoškolcima osigurava dopunska i pomoćna nastavna sredstva. Riječ je o radnim bilježnicama za obvezne i izborne predmete, zbirkama zadataka, likovnim mapama, atlasima i kutijama za tehničku kulturu. Za ovu je mjeru u 2021. godini u proračunu osigurano 330 tisuća kuna, a njome obuhvaćeno 670 učenika. I ove godine Grad osigurava jednokratnu pomoć roditeljima/skrbnicima za nabavu radnog materijala i školskog pribora koja će se isplaćivati u jednokratnom iznosu od 40 eura po učeniku.

Osim ove mjere svi učenici imaju i besplatan topli obrok.

Grad Belišće mislio je i na svoje srednjoškolce pa je u rujnu 2019. godine uveo novu i jedinstvenu socijalno-demografsku mjeru simboličnog naziva „Zalogaj“, a koja se odnosi na isplatu novčane pomoći za topli obrok. Ovom mjerom svi belišćanski srednjoškolci dobivaju mjesečni budžet za financiranje obroka tijekom školske godine koji je u početku iznosi 150 kuna, a od 2020. godine povećao se na 200 kuna, odnosno, na 26,54 eura. Ovaj vrijedan gradski projekt je, s početnih 134 tisuće kuna, koliko je bilo planirano u proračunu u 2019. godini, danas narastao na 650 tisuća kuna, odnosno, na 86.270,00 eura. Njime svoj mjesečni džeparac godišnje dobiva oko 330 srednjoškolaca.

Nadalje, za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente s područja Grada međumjesni linijski prijevoz je besplatan. Svi srednjoškolci također imaju besplatan međugradski prijevoz, a studenti subvencionirani. Grad Belišće sufinancira prijevoz učenika s teškoćama u razvoju do Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, a sufinancira se i rad Centra za pružanje usluga u zajednici „Klasje“ odnosno poludnevni boravak u Bistrincima.

Grad Belišće uključio se u Program POS na način da je poklonio građevinsko zemljište, osigurao financijska sredstva za projektu dokumentaciju i komunalni doprinos, a platio je i troškove priključaka na komunalnu infrastrukturu za sve buduću stanare (plin, struja, voda, odvodnja). Cilj ove mjere bio je, prije svega mladim obiteljima, ali i brojnim zaposlenicima s područja grada Belišća, omogućiti po što je moguće povoljnijim uvjetima kupovinu stanova i na taj način trajno rješavanje stambenog pitanja kao jedne od najvažnijih egzistencijalnih potreba. Nakon popunjenja prve zgrade po modelu POS-a (24 stana), a s obzirom na to da postoji daljnji interes građana za kupnjom stanova po ovom modelu, donesena je odluka o ponovnom uključivanju Grada u program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje kojim bi se u Belišću izgradila druga zgrada po tom modelu, a građanima omogućila kupnja stambene nekretnine po povoljnijim uvjetima te je objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa i formiranje Konačne liste reda prvenstva za zgradu broj 2.

Više na portalu Gradonačelnik.hr https://gradonacelnik.hr/…/slavonski-gradovi-belisce-i…/

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content