Novosti|

Radionice su održane 30. rujna i 1. listopada 2019. za učenike drugih i trećih razreda elektrotehničkog usmjerenja pod vodstvom Tomislava Kudeljnjaka. Učenici su na radionicama imali priliku upoznati se s radom u 123D Design programskom okruženju koje je odabrano zbog jednostavnosti korištenja, licence otvorenoga koda i sličnosti sa ostalim profesionalnim programima istoga proizvođača kao što su AutoCAD, 3DS max, Maya ili Fusion 360.

Nakon što su učenici modelirali svoje predmete uslijedila je izrada njihovih modela na 3D printeru Prusa i3 koji se pokazao izuzetno jednostavnim za korištenje. Dok su modeli bili u izradi, učenici su imali priliku poslušati više informacija o načinu rada 3D pisača, vrstama programskih rješenja potrebnih za kompletan proces proizvodnje nekog predmeta od njegova dizajna (CAD), preko analize slabih točaka i nedostataka (CAE) do izrade konačnog proizvoda (CAM). Učenici su također upoznati i sa vrstama 3D printera, vrstama i svojstvima materijala od kojih se predmeti mogu ispisati i općenito konstrukcijskim elemenata 3D pisača.

Ova radionica uvod je u moguću daljnju suradnju SŠ Valpovo i ZTK Valpovo-Belišće u organizaciji izvannastavnih programa iz područja programiranja i 3D modeliranja. (Tomislav Kudeljnjak)

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content