Novosti|

Ovih je dana Belišće bilo domaćin još jednom velikom i značajnom kulturnom događaju. Naime, u subotu, 5. listopada 2019. godine, u Društvenom domu za potrebe romske nacionalne manjine u Bistrincima otvorena je izložba pod nazivom “Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma & Ghandi @ 150 paintings and photos”. Riječ je o izložbenom projektu u organizaciji Grada Belišća, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i Veleposlanstva Republike Indije u RH uz potporu Grada Zagreba.

Visoki uzvanici

Na svečanom otvorenju su, uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića i suradnike, bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i predstavnik romske nacionalne manjine saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Republike Indije u RH Njegova Ekselencija Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske u RH Fatih Kaya, zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, predsjednica Saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzana Krčmar, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, Romana Kuzmanić Oluić iz službe za ljudska prava i regionalne međunarodne organizacije i inicijative u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu  znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, tajnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn, zamjenica gradonačelnika Grada Valpova Ana Brajnović, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić, vijećnici Gradskog vijeća grada Belišća s predsjednikom Darijem Fletkom, Vijeće romske nacionalne manjine grada Belišća na čelu s predsjednikom Marijem Balogom, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine OBŽ-a Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Jyoti Sharmu Varshneya, ali i mnoštvo drugih uvaženih gostiju i građana.

Poruke mladima

-O desetoj obljetnici obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Republici Hrvatskoj, tom vrijednom datumu u romskoj zajednici, velika nam je čast ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, dodavši kako “Kali Sara” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi zaslužuju poštovanje za izuzetna ostvarenja i sveukupni društveni doprinos  u unapređenju uvjeta života Roma, za potpunu integraciju u sve sfere života, te promicanje interesa čovjeka kao čovjeka, a ne pripadnika romske nacionalne manjine.

Izložba prikazuje porijeklo, povijesne činjenice, poznate legende vezane uz seobe, trag o romskom holokaustu, romskom pokretu i Prvom svjetskom kongresu Roma. Njome se odaje počast narodu koji nema domovinu, a kojemu je cijeli svijet domovina; nema svoju glazbu, a u čijoj glazbi uživa cijeli svijet; narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik; narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi, dio je teksta iz kataloga izložbe, koji potpisuje belišćanski gradonačelnik.

-Sve ovo što se danas u Belišću događa potiče nas i ohrabruje još više na putu slanja poruka koje želimo iz našeg gradića poslati sadašnjim generacijama, a posebno mladima, onim generacijama koje dolaze iza nas: uvijek reći NE rasizmu, NE nacionalizmu, NE nesnošljivosti i NE ravnodušnosti. Ukoliko to usadimo našoj djeci da ih vodi kroz život, onda sve ovo što radimo ima istinskog smisla, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Romski put

Romski je narod kroz umjetnost prikazivan stereotipno, a elementi te diskriminacije ostali su ukorijenjeni i danas. Ova povijesna izložba tim više dolazi do izražaja jer su na njenoj realizaciji sudjelovali i sami Romi što stvara posebnu autentičnost i vjerodostojnost. Motiv “rromengo drom” (romski put) prikazuje kako staze u području obrazovanja i stanovanja još uvijek nisu utabane, a spoznaja o vlastitom identitetu te njegovanje vlastite tradicije postaju jedan od najvažnijih sredstava slobode. Suradnja Grada Belišća s romskom zajednicom na svim razinama traje već dugo i na zavidnoj je razini, što je potvrđeno i organizacijom ove izložbe u bistrinačkom domu za potrebe romske nacionalne manjine.

-Postoje mnogi dokumenti i strategije za Rome, ali ako nema suradnje s lokalnom zajednicom, kao što je to u Belišću, ne može se puno toga postići. Upravo Belišće i gradonačelnika Dinka Burića uvijek ističem kao primjer te suradnje. Ovo je drugi put da se izložba prikazuje i time smo dali dodatan značaj suradnji s Gradom Belišćem, naglasio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, dodajući kako je namjera izložbu postaviti u Bruxellesu tijekom sljedeće godine kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom.

Ghandijeva filozofija

Prigodnim riječima, govoreći o važnosti Mahatme Ghandija, ali i o samoj izložbi,  veleposlanik Republike Indije u RH Nj.E. Arindam Bagchi čestitao je Gradu Belišću i Savezu Roma u RH “Kali Sara” na organizaciji izložbe.

-Veleposlanstvu Indije zadovoljstvo je pridružiti se ovom događaju s izložbom o Mahatmi Ghandiju. Ova je izložba sastavni dio proslava diljem Hrvatske i svijeta kojima se obilježava 150. godišnjica njegovog rođenja. Veze Indije i Roma stare su stoljećima. Radujemo se zajedničkim projektima u budućnosti, kako sa Savezom Roma tako i u suradnji s Gradom Belišćem, s kojima ćemo i dalje mladima slati poruku svega onoga što je zagovarao Ghandi, rekao je veleposlanik Indije.

Svaku potporu ovakvoj suradnji je, u ime veleposlanika Republike Turske u RH, izrekao njegov savjetnik i zamjenik Fatih Kaya, poručivši kako se zahvaljuje na pozivu Veleposlanstvu Indije, Savezu Roma i belišćanskim vlastima koji pokazuju kako je prijateljstvo među različitima moguće, uz poruke mira tolerancije i prijateljstva koje svi trebamo nasljedovati upravo od Ghandija.

Belišće je, kao i Osječko – baranjska županija, multietnička sredina, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović, dodavši kako je Hrvatska zemlja koja prihvaća svakoga tko joj želi dobro, tko se želi zajednički boriti i stvarati bolje uvjete za zajednički suživot.

Do 11. listopada

Izložba Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma, prati kronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Europu, a zatim u Bizant; drugu migraciju Roma sredinom 19. stoljeća do 2. Svjetskog rata; genocid nacističkog režima nad Romima; treću migraciju Roma u drugoj polovici 20. stoljeća te prikaz romske zajednice u današnjem društvu. U suradnji Veleposlanstva Indije u RH i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nastala je jedinstvena izložba u čast 150. godišnjice rođenja Mahatme Ghandija. Studenti su prenijeli na platno svoje impresije vezane uz Ghandijev lik i djelo, stvarajući neobičan mozaik slika, crteža, skica pa i stripova, koje upotpunjuju fotografije iz Ghandijeva života.

Još svečanijem tonu otvorenja ovog izložbenog projekta doprinos je dala Katarina Bošnjak, koja je otpjevala himnu Republike Hrvatske i hmnu romskog naroda, za glazbeni dio su bili zaduženi Tirsa, Benjam i Ruben Habuda, dok su plesni doprinos dali članovi Romskog kulturno-umjetničkog društva “Crvena jagoda” iz Bistrinaca. Izložbu su zajednički otvorili saborski zastupnik Veljko Kajtazi, gradonačelnik Belišća Dinko Burić i Nj.E. Arindam Bagchi, a može se pogledati do 11. listopada.

Treba spomenuti i kako je uoči otvorenja izložbe, u maloj belišćanskoj vijećnici bio upriličen prijam za saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, predsjednicu saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzanu Krčmar, profesoricu Jyoti Sharmu Varshneya, Romanu Kuzmanić Oluić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Emira Grbića, suradnika zastupnika Kajtazija. Prijam je upriličio  gradonačelnik Belišća Dinko Burić, njegova zamjenica Ljerka Vučković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić, savjetnica za odnose s javnošću i informiranje Ana Pavlović Martinović i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content