Novosti|

Muzej „Belišće“ obilježava Dan grada Belišća, blagdan svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada s novim dijelom Zapisa iz Belišća.

Vode li čovjek i ostatak prirode sukob, suživot ili međuodnos već desetljećima, stoljećima ili tisućljećima i na području današnjeg grada Belišća i slavonske Podravine?

Na prostoru današnjeg grada Belišća i u istočnoj slavonskoj Podravini nalazi se biser prirode koji ostavlja bez daha – močvara/bara Jugovača. Močvara čiji „život“ možemo interpretirati najmanje 300 godina. Koliko još ima močvara prirodnog nastanka koje su se održale najmanje 300 godina?

U međuriječju Karašice i Vučice prostire se šuma koja skriva zanimljive priče koje samo čekaju da ih ljudi pročitaju, ugledaju ili možda i osluhnu na mnogobrojnim šumskim putovima. Jednu vežemo uz „buran“ suživot nekadašnjih stanovnika Vinogradaca i Strugačeva. Sjevernije od Vučice prolazi kanal Strug koji je do prije stoljeća i pol bio potok koji je poplavljivao okolno područje i za kraj rijeka Vučica. Danas rječica na kojoj su prije kao utvrde koje život znače lokalnom stanovništvu stajali mlinovi. Ona nije bila samo izvor života nego i granica dva svijeta slavonske Podravinesjevernog svijeta motike i južnog svijeta sjekire i močvare. O svemu navedenome, ali i o još ponekim temama koje proizlaze iz sukoba/suživota između čovjeka i ostatka prirode (jučer i danas) možete pogledati u novom dijelu Zapisa iz Belišća u kojemu su prikazani i zemljovidi iz 18. i 19. stoljeća. A, što ćemo sa sutra?

Sljedeći Zapisi iz Belišća: Obitelj Gutmann i materijalna baština grada Belišća i slavonske Podravine.

Video: https://youtu.be/7wX-efobAAA

Mihael Sučić, v.d. ravnatelja Muzeja “Belišće”

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content