Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je u četvrtak, 23. travnja 2020., devetu Noć knjige. To je manifestacija koja se održava diljem Hrvatske s ciljem promoviranja važnosti knjige i poticanja kulture čitanja. Upravo zato glavna tema ovogodišnje Noći knjige bila je promjena i uz nju vezane knjige koje su mijenjale svijet. No zbog sveopćih okolnosti uzrokovanih epidemijom virusa COVID-19, promijenila se i standardna organizacija Noći knjige. Potrebno je bilo osmisliti novi način organiziranja i održavanja ove manifestacije u skladu s dopuštenim mogućnostima. Takve mogućnosti pruža ponajprije virtualna sfera pa je Noć knjige 2020. bila u potpunosti virtualna. Toj ideji priključila se i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće koja je osmislila nekoliko virtualnih aktivnosti.

Tako su belišćanske knjižničarke na Facebook stranici Knjižnice, u popodnevnim satima pa sve do navečer, objavljivale osmišljene aktivnosti i poticale sve pratitelje njihove Facebook stranice da im se pridruže u virtualnom druženju.

Program je započeo domišljatim videozapisom knjižničarke Jasne Andrišić koja je u tom videozapisu pokazala kako napraviti dalgona kavu. Kava i knjiga uvijek su dobra kombinacija za uživanje i opuštanje, stoga je ovaj videozapis bio odličan uvod za virtualnu Noć knjige u opuštenoj atmosferi.

Točno u 16 sati objavljena je virtualna izložba kreativnih fotografija pod nazivom „Čitanje u doba korone“. Za potrebe ove zanimljive izložbe Knjižnica je uputila otvoren poziv svima zainteresiranima da pošalju svoje kreativne fotografije na kojima se prikazuju kakve su njihove čitalačke navike u doba korone. Tako se na objavljenim fotografijama mogu vidjeti najrazličitije knjige koje knjigoljupci trenutno čitaju, knjige koje su im najdraže, ali i knjige koje ih potiču na promjenu, razne situacije u kojima čitaju i njihovi specifični rituali čitanja. Odaziv je bio zaista dobar što je rezultiralo izvrsnom izložbom.

U 17 sati na programu je bila još jedna izložba fotografija. „Izrazi se kreativno“ izložba je fotografija maštovitih i kreativnih čestitki Belišćanke Ivane Kopić s kojom Knjižnica surađuje već dugi niz godina. Ona izrađuje jedinstvene čestitke kao što su beskonačne, scrapbook i quilling čestitke koristeći se raznim kreativnim tehnikama. Ivana je u nekoliko navrata održala u Knjižnici i kreativne radionice na kojima je brojne osnovnoškolce uspjela naučiti kako izraditi neke od spomenutih čestitki. Na jesen će se izložba ovih predivnih čestitki održati i uživo u prostoru Knjižnice.

Održan je i novi virtualni sastanak Belišćanskog čitateljskog kluba. S početkom u 18 sati, sastanku su se, osim članova kluba, mogli priključiti i svi drugi knjigoljupci koji su htjeli podijeliti svoje mišljenje o knjigama koje su u zadnje vrijeme pročitali i na taj način dati vlastitu preporuku za čitanje. Ovo je ujedno bio i 33. sastanak Belišćanskog čitateljskog kluba otkako je osnovan 2016. godine. Kao dodatna aktivnost uz ovaj sastanak, bile su i preporuke za čitanje samih knjižničarki. Svaka je zasebno izdvojila po nekoliko knjiga koje su im posebno drage i za svaku od njih napisale su kratak osvrt.

Pretposljednja aktivnost ovogodišnje Noći knjige bila je ponovno izložbenog karaktera. U 19 sati objavljena je izložba naziva „Jedna i jedinstvena – Sanja Račić!“. Riječ je o izložbi fotografija Allunga nakita, nekadašnje novinarke HRT-a Sanje Račić iz Osijeka. Krajem 2018. godine Sanja Račić zakoračila je u poduzetničke vode i razvila vlastiti brend nakita koji je vrlo brzo postao popularan u cijeloj Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ova izložba unikatna je po tome što se samo na ovaj način mogu vidjeti Sanjini radovi. I ona će na jesen gostovati u Knjižnici s novim postavom Allunga nakita i tada će svi uživo moći vidjeti koliko je jedinstvena u tome što radi.

Zadnja aktivnost također je vezana za kreativan rad. Knjižničarka Dijana Milišić-Zečević u svom je videozapisu pokazala kako na jednostavan način napraviti ukrasne vunene cvjetiće i pri tome se dobro zabaviti.

Virtualna Noć knjige u belišćanskoj knjižnici bila je itekako uspješna, no važno je istaknuti kako će se neke od ovih aktivnosti održati i uživo, čim okolnosti to budu dopuštale. Ostale planirane aktivnosti, koje su nažalost morale biti odgođene, kao što su npr. sajam knjiga, kreativne radionice, gostovanja poznatih autora Kristiana Novaka, Brune Šimleše, Domagoja Jakopovića Ribafisha i drugih, također će se održati na uobičajen način u prostoru Knjižnice. Osim tih aktivnosti, knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Belišće ustrajno rade na osmišljavanju novih aktivnosti i događanja s nadom da će se sve to moći realizirati u skorašnje vrijeme.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, ostali sudionici u programu Noći knjige 2020.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content