Novosti|

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine, u Srednjoj školi Valpovo potpisan je sporazum o suradnji između škole i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Sporazum su potpisali ravnateljica SŠ Svjetlana Kalpić i predsjednik Zajednice Zvonko Borić.

Višegodišnja suradnja između ovih dviju institucija odnosila se na dolazak srednjoškolaca u radionice Centra tehničke kulture. Međutim, ove su školske godine u Srednjoj školi prepoznali potencijale u Zajednici i dogovorili radionice za učenike elektrotehničkog i CNC usmjerenja. Nakon nekoliko razgovora između sadašnjih partnera došlo je i do današnjeg potpisivanja dvaju sporazuma. Prvi se odnosi na suradnju na strukovnim, razvojnim i obrazovnim programima i projektima, a drugi obuhvaća suradnju na projektu “Robotika i 3D modeliranje”.

Sporazum je zaključen na neodređeno vrijeme, a temelji se na povjerenju, međusobnom uvažavanju i razvoju međusektorskog partnerstva u svrhu razvoja i unapređenja strukovnog kurikuluma Tehničar za elektroniku te njegove implementacije u razvoj poduzetništva te lokalne zajednice u cjelini.

Zajednica i škola iskazuju interes za suradnju u svim područjima od zajedničkog interesa, a osobito u sljedećim područjima:

– organizacija i provođenje programa odgoja, obrazovanja i osposobljavanja učenika škole s ciljem stjecanja vještina vezanih uz STEM područje

– poticanje sklonosti i sposobnosti za znanstveno i tehničko stvaralaštvo kod učenika škole

– poticanje učenika škole na primjenu tehničkih i znanstvenih dostignuća koja pridonose unapređenju radnog i životnog okoliša

– unapređenje materijalnih i drugih uvjete stavljajući na raspolaganje međusobne raspoložive prostorne i materijalne resurse

– zajedničko apliciranje prema projektima Europske Unije te poticanje mobilnosti učenika i nastavnika

– pripremanje učenika škole za sudjelovanje na prigodnim smotrama, festivalima, izložbama inovacija te natjecanjima i sl.

– stručno i praktično usavršavanje učenika škole kroz mogućnost izrade završnih radova koristeći resurse Zajednice

– usavršavanja djelatnika škole i Zajednice kroz specijalizirane seminare, radionice, predavanja i sl.

– poticanje cijeloživotnog obrazovanja

– promicanje i popularizacija tehničke znanosti iz područja: elektrotehnike, elektronike, automatike, robotike, informatike i računalstva, strojarstva i konstruktorstva, samogradnje uređaja, inovatorstva, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvori energije.

Tekst: Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content