Novosti|

“Neka uskrsna novost praznog groba koji je temelj i sigurnost naše vjere bude svima snaga i zalog nade spram svih životnih oluja i nesigurnosti, jer “On će preobraziti naše tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnome” (Fil 3,21). Dok čuvamo vjeru u uskrsnuće, nećemo umrijeti. Svim župljanima, prijateljima, dobročiniteljima, svim vjernicima koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće i svim ljudima dobre volje koji traže svjetlo na putu svojeg života, želimo sretan i blagoslovljen Uskrs”, poručili je župnik Župe svetog Josipa Radnika fra Branko Janjić, zajedno s belišćanskim fratrima, nakon što je u župnoj crkvi, nakon 40 dana korizme, Velikog četvrtka (mise Večere Gospodnje i Getsemanske ure) i Velikog petka (križnog puta i slavlja Muke Gospodnje), u smiraj subotnjeg dana, 3. travnja, počelo Vazmeno bdijenje uz blagoslovom novog ognja, čijim je žarom zapaljena uskrsna svijeća, simbol pobjede svjetla nad tamom, života nad smrću, simbol uskrsloga Krista. Zvona su zazvonila, orgulje zasvirale – Gospodin slavno uskrsnu!

Jednako sabrano su kroz korizmu i Vazmeno trodnevlje prošli i vjernici Župe svetog Roka u Veliškovcima, a župnik, vlč. Vjekoslav Lulić je poručio: “Čestit Uskrs neka nam podari snage izdržati na vlastitom križnom putu, na vlastitoj kalvariji. Othrvati se za mir i dobro u svom vlastitom srcu, duši, razumu, djelu, riječi, nakani…znači prijateljevati s uskrslim Kristom. Zagrlimo se s Kristom na križnom putu na kalvariji, to je jamstvo našeg osobnog hoda prema pobjedi. Ovim i sličnim mislima uronimo u smisao patnje i križa, koji su jamstvo pobjede i vječnoga života”.

Ne treba zaboraviti niti vjernike bocanjevačke Župe svetih Filipa i Jakova, gdje je proslava Uskrsa počela uz Vazmeno bdijenje i blagoslov jela. Tradicionalno se na Veliku subotu, odnosno u nedjeljno jutro, u crkvama blagoslivlja uskrsno jelo, a u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci vjernicima, nadbiskup i metropolit đakovačko – osječki mons. Đuro Hranić naglasak je stavio na čovjekov odnos prema jelu, upozorivši kako je bacanje hrane isto što i krasti sa stola onoga tko je siromašan. Stoga je pozvao sve da se ovoga Uskrsa zamisle nad vlastitim odnosom prema hrani i prema onima koji ju nemaju. “Oduprimo se bacanju hrane i založimo se za potrebne među nama. Budimo i na taj način svjedoci vjere, nade i ljubavi što nam ih daje uskrsli Krist i trajno ih obnavlja zajedništvom euharistijskog stola. Svima vama, u zajedništvu s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru i mons. Ivanom Ćurićem, pomoćnim biskupom, od srca želim radostan i blagoslovljen Uskrs!”, poručio je mons. Hranić.

Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content