Novosti|

I ovog 3. travnja Belišćani i stanovnici šireg okolice sjetili su se Vukova s Drave i njihove najveće borbene akcije pokušaja oslobađanja Baranjskog trokuta, a posebna počast odana je onima koji su život izgubili za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

U akciji Baranja, s čijeg su teritorija prije 29 godina svakodnevno granatirane Valpovština i Miholjština, sudjelovalo je 1.800 pripadnika 107. brigade HV-a, ranjeno ih je 85, a poginulo je njih 15: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić.

U subotu, 3. travnja, u kasnim poslijepodnevnim satima, kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade na lijevoj obali Drave, u skladu s epidemiološkim mjera, održana je prigodna komemoracija uz molitvu koju je predvodio don Josip Kešinović, kapelan Vojne kapelanije sv. Leopolda Bogdana Mandića, pri Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Osijeku.

Nakon himne, koju je otpjevala Valentina Pavlović,  uslijedio je protokol polaganja vijenaca i paljenja svijeća za 15 hrvatskih vitezova, pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske, koji su 3. travnja 1992. godine u vojno-redarstvenoj akciji položili svoje živote za Domovinu. Prvi su počast odali članovi obitelji poginulih branitelja, zatim izaslanik predsjednika RH, brigadni general i načelnik obavještajne uprave glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske Željko Živanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i župana Osječko – baranjske županije, saborski zastupnik Goran Ivanović, izaslanica predsjednika Vlade RH, mnistrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, izaslanik ministra branitelja i podpredsjednika Vlade, general zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece  sa suradnicima, Zapovjedništvo  107. brigade Hrvatske vojske, Udruge iz Domovinskog rata, gradonačelnici gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova, te načelnici  općina Bizovac, Petrijevci, Magadenovac,Viljevo, Petlovac, Marjanci i Podravska Moslavina.

U ime Grada Belišća, poginulim hrvatskim vitezovima, kao i njihovim obiteljima, osobitu zahvalnost na njihovoj hrabrosti, ustrajnosti i žrtvi koju su podnijeli za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, izrazili su zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko. Niti ove godine, kao niti 2020., zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće obilježiti obljetnicu Akciju Baranja onako kako je to bio godinama ranije – memorijalnom utrkom od Valpova do Belišća „Život za život“ i svečanim mimohodom od Mosta 107. brigade HV-a do spomenika na bentu, no ove su godine, na 29. obljetnicu, ponovno od spomen obilježja Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru do Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade na lijevoj obali Drave  trčali maratonci, koji su na taj način potvrdili glavnu misao organizatora, Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Valpovštine – Da se ne zaboravi!

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content