Novosti|

U utorak, 26. ožujka, u belišćanskoj maloj vijećnici održana je konferencija za novinare pod nazivom “UGROŽAVA LI GRADSKA DEPONIJA ZDRAVLJE I ŽIVOTE U BELIŠĆU? Stigli službeni rezultati inspekcijskog nadzora i laboratorijskih ispitivanja”. O toj su temi govorili gradonačelnik Belišća Dinko Burić i direktorica tvrtke Kombel Marina Novoselnik, te dokazima još jednom odgovorili na sve zlonamjerne insinuacije kojima se Belišće htjelo pokazati u lošem svjetlu, no više od svega, kojima se uznemirilo stanovnike našeg grada.

Podsjetimo, 17. veljače su belišćanski HDZ-ovci novinarima iznijeli svoje sumnje o dovozu nepoznatih količina i vrsta otpada na gradsku deponiju u Belišću, nakon čega je gradonačelnik Burić 19. veljače održao press konferenciju pod nazivom Istina i laži o „zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za živote građana Belišća“. Uz prisustvo direktorice belišćanske komunalne tvrtke Kombel Marine Novoselnik, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je tada je dokumentima odgovorio na izrečene tvrdnje HDZ-a i već s gnušanjem odbio insinuacije HDZ-a da dopušta ugrožavanje zdravlja svojih sugrađana, rekavši kako to ne bi dopustio ni kao čovjek, ni kao liječnik niti kao gradonačelnik.

Dva dana nakon toga, 21. veljače, u Belišće je stigao prvi (od tri) izvanredna inspekcijska nadzora Ministarstva zaštite okoliša i energetike i to na odlagalište otpada, dok su 14. ožujka, inspekcijski nadzori odnosno pregled dokumentacije obavljeni u Kombelu te Gradu Belišću.

-Radi javnosti grada Belišća, cijele Valpovštine, cijele županije, ali i javnosti cijele Republike Hrvatske dužni smo prezentirati nalaze koji su rezultati izvanrednih nadzora na gradskoj deponiji, nakon iznijetih insinuacija, a sada mogu reći laži i neistina, od strane predsjednika Gradskog odbora HDZ-a grada Belišća. Obavljena su tri inspekcijska nadzora od strane Sektora za inspekcijski nadzor zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH. Ono što je najvažnije, tvrtka ovlaštena od strane Ministarstva „Euroinspekt Croatiakontrola“ je došla direktno na odlagalište 1. ožujka 2019. godine, uzela uzorke sa kompletnog odlagališta i izvršila laboratorijska ispitivanja na svih, prema zakonu i pravilniku predviđenih, 15 mogućih opasnih svojstava otpada. Nalaz je za sve negativan, u svim uzorcima, sa zaključkom da u ispitivanom otpadu na gradskoj deponiji u Belišću nema nikakvih opasnih svojstava otpada, kategorički je rekao gradonačelnik, priloživši novinarima kopije svih inspekcijskih nadzora i zaključaka.

Fizikalno – kemijska ispitivanja ovlaštene tvrtke „Euroinspekt Croatiakontrola“  vršena su na uzorcima miješanog komunalnog otpada te na uzorcima ostalog otpada (uključujući mješavine materijala) od mehaničke obrade otpada, dakle onoga što se nakon odvoza u sortirnicu ne preradi, nego se vrati na belišćansko odlagalište. Za obje vrste otpada kontroliralo se 15 opasnih svojstava prema oznakama od HP1 do HP15: eksplozivno, oksidirajuće, visoko zapaljivo, zapaljivo, nadražujuće, opasno, otrovno, kancerogeno, nagrizajuće, infektivno, toksično za reprodukciju (teratogeno), mutagen, otpad koji ispušta otrovne ili vrlo otrovne plinove u kontaktu s vodom, zrakom ili kiselinom, ekotoksično te tvari i pripravci koji , nakon odlaganja, mogu na bilo koji način proizvesti drugu tvar. Nakon provedenih ispitivanja i provjera za obje vrste otpada, zaključak je – nema nikakvih opasnih svojstava.

-Zbog nanošenja štete Kombelu i Gradu Belišću, ali prije svega zbog širenja lažnih informacija i uznemiravanja naših građana o opasnosti po njihovo zdravlje, podnosimo kaznenu prijavu protiv vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću grada Belišća i predsjednika GO HDZ-a grada Belišća Dragana Anočića. Ovom prilikom upućujem poziv medijima da se pozabave ispitivanjem vjerodostojnosti informacije da jedan od tri HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću grada Belišća, suzdržavam se od toga da kažem kojeg je spola radi zakona o zaštiti osobnih podataka, ne plaća vodu u Gradu Belišću već dvije godine pa je poslana ovrha, ne plaća smeće u gradu Belišću već tri godine pa je poslana ovrha i ne plaća komunalnu naknadu Gradu Belišću već više od pet godina zbog čega dobiva opomene, a slijedi također i ovrha, rekao je gradonačelnik Dinko Burić.

U izjavi za medije, Marina Novoselnik, direktorica Kombela je rekla kako je raduje činjenica da se po inspekcijskim nalazima i analizama ovlaštenog laboratorija vidi kako je na belišćanskom odlagalištu otpada sve u redu, sve pod kontrolom i da se sve radi sukladno zakonskim propisima.

-Vrijeđa činjenica kad vijećnici iznose laži i neistine da bih ja kao čelni čovjek i kao osoba koja vodi Kombel ugrožavala zdravlje i živote ljudi. Činjenica je i da ja sa svojom obitelji živim u drugoj ulici od deponije, izjavila je direktorica Kombela.

Ovom prilikom je gradonačelnik Belišća novinarima priložio i dio odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada na području Republike Hrvatske, a koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, na čijem je čelu ministar iz redova HDZ-a, podsjećajući tako još jednom na širenje krivih informacija od strane HDZ-a grada Belišća. Iz priložene odluke je vidljivo kako je u Osječko – baranjskoj županiji aktivno 7 odlagališta neopasnog otpada kojima se služi 25 jedinica lokalne samouprave. Prema dinamici rada i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada, do popunjavanja kapaciteta s radom nastavlja Gradsko odlagalište komunalnog otpada Beli Manastir, odlagalište neopasnog otpada Pepelane Našice, odlagalište neopasnog otpada Doroslov Donji Miholjac, odlagalište neopasnog otpada Lončarica Velika u gradu Osijeku te odlagalište neopasnog otpada Ada Koritna u Općini Semljeci. Odlagalište Belišće – Staro Valpovo te Vitika Đakovo nastavljaju s radom do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom. U zaključku se navodi da, nakon što popune svoje kapacitete, odlagališta Pepelane, Doroslov te Gradsko odlagalište Beli Manastir svoj otpad preusmjeravaju na belišćansku deponiju, dok će se otpad s odlagališta Lončarica Velika i Ada Koritna preusmjeriti na odlagalište Vitika u Đakovu.

„Ukoliko se tempo odlaganja otpada na odlagališta ne bude mijenjao, odlagališta u Osječko – baranjskoj županiji imaju kapacitet za zaprimanje otpada do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom. Ukoliko se CGO ne bude otvorio u narednih nekoliko godina, potrebno je razmotriti opcije proširenja odlagališta Belišće – Staro Valpovo te Vitika izgradnjom novih ploha za prihvat i odlaganje otpada“, navodi se u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, provedbi mjere 4.1. Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada, koji je službeni akt Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content