Novosti|

Od 22. do 24. ožujka ove godine u Dubrovniku je održana svečanost dodjele Nagrada i Priznanja ”Stvaratelji za stoljeća”. Nagrada je utemeljena 2013. godine, kako bi se široj javnosti skrenula pažnja na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati, temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme. U kategoriji Doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi     Međunarodni ekonomski forum ”Perspektive” dodijelio je priznanje ”Stvaratelji za stoljeća” Gradu Belišću za 2018. godinu. U ime Grada, priznanje su primili predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je ujedno održao i prezentaciju o Gradu Belišću, gospodarskim počecima nastanka mjesta, sadašnjim gospodarskim subjektima kao gospodarskim liderima regije, gospodarskim potencijalima u budućnosti te o doprinosu Grada razvoju i poticanju poduzetništva. Ostali laureati iz Republike Hrvatske bili su: Krapinsko-zagorska županija, Grad Sveta Nedelja, Križevački poduzetnički centar d.o.o., Visoka poslovna škola Par iz Rijeke, Jezgraonica obitelji Perkušić iz Zagreba i Dundo-promet d.o.o. iz Radoboja.

Prijedlog prve inicijalne liste potencijalnih kandidata za Nagrade i Priznanja kreira i predlaže širi krug članova, rukovoditelja, suradnika i partnera projekata ”Stvaratelji za stoljeća” i Regionalnog summita poduzetnika srednje i jugoistočne Europe ”300 najboljih”. Za kreiranje inicijalne liste korišteno je bogato komunikacijsko i tržišno iskustvo i potvrđena saznanja o stanju poduzetničkog sektora u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a sami proces kandidature trajao je oko 6 mjeseci.

Inicijalnu listu razmatraju i verificiraju izvršna tijela organizatora Projekta i dostavljaju Tajništvu projekta ”Stvaratelji za stoljeća”. Želeći izbjeći nepoželjna lobiranja, podatke o tome tko je predlagatelj pojedinog kandidata, Tajništvo u pravilu drži u tajnosti.

Konačnu odluku o laureatima za 2018. g. donio je poseban neovisni Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja “Stvaratelji za stoljeća” kojeg čini 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo iz 8 zemalja srednje i jugoistočne Europe: prof.dr. Sinša Zarić, predsjednik Komiteta (Srbija); prof.dr. Franz Schausberger, počasni član Komiteta (Austrija); dr. Bernhard Prestel, počasni član Komiteta (Njemačka / Švicarska); prof.dr. Reinhard Priebe, počasni član Komiteta (Njemačka); prof.dr. Biljana Sekulovska-Gaber, zamjenica predsjednika Komiteta (Makedonija); prof.dr.sc. Velimir Srića, zamjenik predsjednika Komiteta (Hrvatska); prof.dr. Nenad Brkić, član Komiteta (BiH); mr.sc. Franc Pangerl, član Komiteta (Slovenija); Vesna Cvitanović, mag. oec., član Komiteta (Hrvatska); prof.dr. Aleksandar Andrejević, član Komiteta (Srbija); prof.dr.sc. Slavica Singer, član Komiteta (Hrvatska); prof.dr. Bahrija Umihanić, član Komiteta (BiH) i dr. Sanja Popović-Pantić, član Komiteta (Srbija).

Kriteriji kojima su se rukovodili predlagatelji te neovisni Međunarodni komitet prilikom donošenja konačne odluke su: opća prepoznatljivost u javnosti zalaganja pojedinca i/ili organizacije za razvoj poduzetništva; realizacija konkretnih projekata kojima se promovira poduzetništvo i potiče njegov razvoj; kontinuitet i dužina (tradicija) rada poduzetnika na određenom području; konkretan materijalni ili nematerijalni doprinos razvoju poduzetništva; doprinos kreativnosti, inovativnosti i obrazovanju poduzetnika te drugi pozitivni atributi i osobine pojedinca i/ili organizacije koji doprinose razvoju poduzetništva.

Geografsko područje s kojega su bili nominirani laureati u 2018. godini je srednja i jugoistočna Europa: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija, s tim da je obuhvaćeno i područje: Albanije, Bugarske, Cipra, Grčke, Moldavije, Rumunjske, Turske i Ukrajine, kao i tržište: Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Švicarske.

Dosadašnji dobitnici nagrada i priznanja ”Stvaratelji za stoljeća” u razdoblju 2014. do 2017. godine su iz: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content