Novosti|

U četvrtak, 22. rujna 2022. godine, u palači Gutmann u Belišću održano je promotivno tematsko događanje-Konferencija o industrijskoj baštini u okviru projekta VICINaD.

Konferencija je organizirana u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku u sklopu Dana europske baštine 2022.

Uz gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića i njegovu zamjenicu Ljerku Vučković, na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Barcsa Csaba Koos i voditelj projekta Zoltan Pamer. Izlaganje pod nazivom Industrijska baština istočne Slavonije održala je Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice. O primjerima dobre prakse revitalizacije industrijske baštine Siska govorili su Vlatko Čakširan iz Gradskog muzeja Sisak i Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatorskog odjela u Sisku, a o industrijskoj baštini Rijeke govorila je Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci.

Kroz projekt VICINaD Grad Belišće obnovio je zaštićeno kulturno dobro Gutmannov parni vlak za koji je izgrađen i moderan peron. O popularnom Guci (Ćiri) i Slavonskoj podravskoj željeznici govorio je Zvonko Ćurak, željezničarski inženjer koji je zadnji ispratio vlak prije njegovog ukidanja, a o samoj obnovi vlaka govorila Mirela Ravas iz Konzervatorskog odjela u Osijeku.

Gutmannov parni vlak smješten je na raskrižju i kao da odlazi u svijet ispričati priču o našem kraju i time pozvati posjetitelje i turiste da dođu u ovaj kraj Hrvatske, na rijeku Dravu koja spaja naše prekogranično područje. U samom vlaku bit će moguće kroz multimedijske sadržaje upoznati se s turističkim atrakcijama i kulturnim vrijednostima Belišća, ali i naših partnera, grada Barcsa u Mađarskoj s kojim dijelimo sličnu industrijsku prošlost, ali i nastojanje da kroz očuvanu baštinu i povezivanje turističke ponude pridonesemo održivom razvoju.

O PROJEKTU

Akronim projekta: VICINaD
Naziv projekta: Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia, HUHR/1901/2.1.2/0120

Vodeći partner: Barcs Varos Onkormanyzata, Mađarska
Hrvatski partner 1: Grad Belišće
Hrvatski partner 2: Lučka uprava Osijek
Ukupna vrijednost projekta: 1.597.840,00 EUR (za Grad Belišće 447.084,00 EUR)
EU sufinanciranje: 1.358.164,00 EUR (za Grad Belišće 380.021,40 EUR)
Trajanje projekta: 01/09/2020 – 31/12/2022
Prioritetna os: Održivo korištenje prirodnih i kulturnih vrijednosti
Specifični cilj projekta: pretvoriti prirodnu i kulturnu baštinu područja u turističke atrakcije koje će pridonijeti mogućnostima generiranja prihoda.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content