Novosti|

Tri grada, jedna rijeka – moto je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana Drave, koji se različitim aktivnostima održavalo u u Osijeku, Donjem Miholjcu i Belišću od 22. do 24. rujna.

U subotu, 24. rujna, Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća bili su domaćini onima koji žive i provode svoje slobodno vrijeme na, uz i s Dravom, rijekom koja spaja prigradska naselja Gat i Bistrince s Belišćem, ali i mnogim dugim gradovima i područjima.

Na Odmorištu Drava u Bistrincima, već od ranih prijepodnevnih sati članovi ribičkih društava “Belišće”, “Podravac” Bistrinci i “Virje” Gat prezentirali su građanima dio ribičkih aktivnosti, a koje uključuju i pripremu gastro specijaliteta. Članice bistrinačkih ribiča, fitness grupa “Babuške” pripremale su langošice, gatski ribiči pržene babuške, a belišćanski fiš paprikaš. Mirisalo je i iz velikog kotla u kojem su članovi Kotličara pripremali grah, a prikazali su i kako se kuha mađarski grah u glinenim ćupovima. S obale Drave na Odmorištu u Bistrincima, osim što se moglo vidjeti kako ribiči ribolove raznim tehnikama, okupljeni su bodrili i članove Sportsko-rekreacijskog kluba Baraber Extreme Team, koji su prezentirali rekreacijsku vožnju od Belišća do Gata pa nazad do Odmorišta, a pljeskom je nagrađeno i 15-ak malih kajakašica i kajakaša koji su odradili svoj uobičajeni trening uz pratnju trenera Kajak kluba “Belišće”. Zanimljivo predavanje održao je poznati bistrinački ljubitelj Drave i cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta naše Jugovače Zdravko Pavlović. Bistrinački ribiči pripremili su i izložbu fotografija Drave, a članovi Likovne udruge Bel-art na sunčanom su Odmorištu najljepšim bojama na platnu naslikali Dravu. Drava i šuma, naš kraj i naša Slavonija, nikako ne idu bez konja pa su se u obilježavanje Međunarodnog dana Drave uključili i konjari iz Konjogojske udruge Valpovštine i Konjogojske udruge Petrijevci, koji u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Karašica provode projekt Hipoterapije. Pecanje na suhom, najjednostavniji je opis castinga, ribičke discipline koju su prezentirali članovi RŠU Udica iz Donjeg Miholjca, a pokazali su skich, aremberg i muhu skich. Subotnje prijepodne i rano popodne, doista je na odmorištu u Bistrincima, uz Dravu, privuklo mnoštvo ljudi, od kojih su se neki, nakon ručka i okrjepe, uputili i u šetnju poučnom stazom prema Mostu u Belišću.

Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, bila je izuzetno zadovoljna ne samo organizacijom nego i odazivom naših sugrađana na obilježavanje Međunarodnog dana Drave.

-Grad Belišće s rijekom Dravom živi kroz svoje prigradsko naselje Bistrinci, kroz industriju koju je imalo na Dravi, a treba reći da i Gat, prigradsko naselje koje je udaljenije, preko Karašice je Dravom povezano s nama. Imamo, dakle, tri naselja koja s ovom rijekom žive, kojima ova rijeka puno znači. Dobro je što je Drava još uvijek prilično očuvana rijeka, još uvijek ljudima nudi jako puno primjera očuvane biosfere, rekla je zamjenica gradonačelnika, dodavši kako se Grad Belišće raduje što je ove godine po prvi put uključen u ovu manifestaciju koju organizira Agencija za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije i što su na otvorenom, na Odmorištu u Bistrincima, mogli pokazati sve ono što Drava i život uz nju nudi. -Projekti koji se tiču rijeke Drave sve su više aktualni. Mi smo tu priču započeli projektom “Zelene staze Dunava i Drave”. Ovdje je samo Drava, ali ona u konačnici odlazi u Dunav što je poveznica koja nam je svima dobro poznata. Nadam se da će sve ovo što smo pripremili, što su pripremili svi uključeni u organizaciju, privući posjetitelje ovog sunčanog jesenjeg dana, izjavila je zamjenica Vučković, koja je sa entuzijastima iz turističke zajednice i ribičkih udruga već počela planirati kako proširiti manifestaciju i učiniti je još privlačnijom ne samo našim sugrađanima, nego i  svima koji dođu u Belišće. Time bi se nastavila i osnovna misao odnosno cilj obilježavanja Međunarodnog dana Drave – promicanje jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi, koju nazivaju i europskom Amazonom.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content