Novosti|

 U petak, 23. rujna 2022. godine u prostorijama obnovljene palače Gutmann u Belišću održano je promotivno događanje/tematska konferencija „Održivost kulturne baštine“. Događaj je organiziran od strane Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Osijeku koji je, osim što je bio zadužen za praćenje projekta obnove palače Gutmann, bio velika potpora u organizaciji tematske konferencije povodom Dana europske baštine 2022., a u okviru provedbe projekta „List do lista – industrijska baština Belišća“.

„Mi kroz ovaj projekt imamo još posla, ali željeli smo, po završetku obnove palače, na ovaj način promovirati ovu predivnu zgradu i obnovljeni prostor. Vjerujemo da će u programima koji se budu organizirali u palači Gutmann u budućnosti uživati, kako Belišćani, tako i svi drugi koji nam dođu u goste. Na tom tragu, posebno pozdravljam sve prisutne čuvare baštine jer danas govorimo i o održivosti kulturne baštine u bilo kojem segmentu, bila ona financijska ili uvjetovana sadržajem. Zahvaljujemo onima koji se trude svojim entuzijazmom za baštinu zainteresirati nove generacije,“ rekla je u uvodu zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković koja je ujedno i voditeljica projekta „List do lista – industrijska baština Belišća“.

Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci koji su sudionike upoznali s kulturnom baštinom našeg područja, ali i s konceptom održivosti baštine, a što je glavna tema ovogodišnjih Dana europske baštine. U prvom dijelu konferencije moglo se čuti o povijesti secesijske palače Gutmann u Belišću koju je prezentirao Grgur Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije, a obnovu zgrade ocijenio je iznimno uspješnom uz čestitke svima koji su sudjelovali u tom projektu. Sami tijek obnove zgrade prezentirao je arhitekt i projektant Srđan Basrak uz pojašnjenja svih faza obnove od 1992. godine do danas. Kako bi sudionici spoznali važnost palače Gutmann u lokalnoj povijesti, Dragan Milec i Milan Salajić predstavili su tragove Gutmannovih u Belišću, obitelji koja je postavila temelje postojanja našeg grada.

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su pozitivni primjeri kako kulturno naslijeđe staviti u funkciju turizma i povećanja gospodarskih aktivnosti, što je pitanje kojim se bave mnogi: od Ministarstva kulture koje nastoji zaštititi baštinu, pa sve do lokalne samouprave ili privatnih vlasnika zaštićenih objekata koji nastoje osigurati sredstva za obnovu i održivost baštine. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić predstavila je čuvare memorije grada Vukovara dok je o valorizaciji kulturne baštine u funkciji održivog razvoj govorila direktorica Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije Bojana Orsić na primjeru Erdutske kule. Za održivost arhivske baštine neophodna je sinergija djelovanja stvaratelja arhivskog gradiva, arhivske struke i političkih struktura što je predstavio ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Dražen Kušen. Kako je turizam moćan pokretač gospodarskih aktivnosti, o segmentu valorizacije kulturne baštine kroz turizam govorila je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

 „Ovaj projekt ima svoje mjerljive brojčane pokazatelje vrijednosti, ali neprocjenjiv je u pogledu pričanja priče grada Belišća. Belišće je još uvijek mlad grad, naselje koje je nastalo 1884. godine te se ne možemo uspoređivati s gradovima u okolici koji svoje korijene imaju duboko u povijesti. Mi se ponosimo onime što imamo, kao što se stariji gradovi ponose svojim predivnim dvorcima, tako je nama vrijedna naša palača Gutmann te želimo da bude dostupna svima koji ovdje budu dolazili. Neki kažu da se baština najbolje čuva tako da se ne dira, ali mi želimo vjerovati da će se aktivnim korištenjem i aktivnim uključivanjem u život građana naša baština očuvati i rasti.“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Vučković.

O PROJEKTU

Kroz projekt „List do lista – industrijska baština Belišća“ obnovljena je palača Gutmann kao zaštićeno kulturno dobro pod nazivom „Upravna zgrada kombinata“ i koju se planira koristiti i kao interpretacijski centar za industrijsku baštinu gada kao i za druge javne sadržaje koji će obnovljenom kulturnom dobru omogućiti održivost. Za te je potrebe kroz projekt predviđena i nabavljena i oprema.

Uz obnovu palače Gutmann, projektom se rješava i uređenje pristupnih površina objektu te opremanje prostora Muzeja novim sustavom grijanja (dizalica topline), sve s ciljem osnaživanja kulturno-turističkog potencijala i atraktivnosti Belišća.

Uspješnom provedbom projekta „List do lista – industrijska baština Belišća“ stvorit će se pretpostavke za razvoj novih turističkih proizvoda, kulturnih, edukativnih i društvenih sadržaja te pratećih usluga, stoga je cilj otvoriti prostor za zajedničko djelovanje u lokalnoj zajednici kako bi svi zajedno aktivno radili na pozicioniranju Belišća kao jedne od glavnih turističkih destinacija Osječko-baranjske županije, poglavito u kontekstu industrijske baštine.

Projekt se realizira kroz poziv Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek (ITU mehanizam) u specifičnom cilju Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine.

Ukupna vrijednost Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 21.407.631,56 kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 16.919.313,76 kuna. Provedba projekta započela je 1. rujna 2019. godine, a završetak je predviđen za 28. veljače 2023. Nositelj projekta je Grad Belišće, a projekti partner Turistička zajednica Grada Belišća.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content