Novosti|

Trodnevna manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo-“Belišćanska zlatna jesen” i ove godine privući će brojne stanovnike grada Belišća, prigradskih naselja, njihove goste, ali i izvođače i izlagače s područja Republike Hrvatske i izvan njenih granica. Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje 15 KUD-ova iz Mađarske, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

“Belišćanska zlatna jesen” počela je u petak (13. rujna), tradicionalnom “Pekmezijadom” u Belišćanima dobro poznatoj “Pekmez ulici”. Turistička zajednica grada Belišća i Grad Belišće i ovoga su puta okupile 15-ak izlagača, među kojima su bile belišćanske udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s našeg područja. Oni su na štandovima promovirali i prodavali razne domaće autohtone proizvode, a  najveći naglasak bio je upravo na proizvodima vezanim za proizvodnju pekmeza i drugih proizvoda od voća i jesenskih plodova. Na “Pekmezijadi” se tako mogao kušati svježe skuhan pekmez, za koji su bili zaduženi predstavnici Matice umirovljenika grada Belišća, ali niti drugi izlagači nisu posjetiteljima bili ništa manje zanimljivi jer su se mogle kušati različite vrste pekmeza s domaćim kruhom i ostale gastro delicije (slatke ili slane).

“Pekmezijadu” su prigodnim riječima otvorili zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić i voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, koji su pozdravili sve sudionike i goste te ih pozvali da uživaju u svemu onome što nudi ovogodišnja “Belišćanska zlatna jesen”.

A u ovu veliku jesensku manifestaciju uključio se  i Muzej Belišće, koji je svim posjetiteljima nudio besplatan posjet muzejskim zgradama u kojima su mogli pogledati novi stalni muzejski postav te prostoriju posvećenu obitelji Gutmann i muzejske predmete o razvoju školstva, udruga, obrta i sporta. Šetnja Belišćem – oživimo baštinu našeg grada, bio je moto muzejskih djelatnika, a u posjetu Muzeju i šetnji pod stručnim vodstvom, posjetitelji “Belišćanske zlatne jeseni” moći će uživati i danas (14. rujna) od 16:30 do 17 sati.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content