Novosti|

Nakon Pekmezijade, Belišćanska zlatna jesen u petak (13. rujna), nastavljena je programom pod nazivom Glazbeni mostovi kultura, koji je u 19 sati započeo u Centru za kulturu Sigmund Romberg.

Bila je to prilika prvi put ove godine poželjeti dobrodošlicu gostima grada Belišća, koji su došli iz prijateljskih gradova u Hrvatskoj, ali i iz susjednih zemalja. Upravo je to, u ime domaćina, uoči početka programa učinio gradonačelnik Belišća Dinko Burić, uputivši riječi dobrodošlice svima – od onih koji su dugogodišnji prijatelji Belišća, preko onih koji su to postali na prošlogodišnjoj Belišćanskoj zlatnoj jeseni, pa sve do novih prijatelja koji su ove godine stigli iz susjedne Slovenije.

A da glazba i umjetnost ne poznaju granice, nego nas spajaju poput mostova, na belišćanskoj su pozornici potpom pokazali KUD “Vesna” iz Općine Mojkovac, ženska glazbena skupina “Navihanke” iz Celja, Folklorni ansambl “Aco Karamanov” iz Općine Radoviš i Folklorni ansambl ”Đido” iz Općine Bogatić. Belišćanska publika i svi gosti su tako kroz Glazbene mostove kultura uživali u spletu crnogorskih igara i igrama iz okolice Spiča, uslijedili su makedonski plesovi, a zatim čobansko nadigravanje Trojno odnosno ljubavna igra iz Vojvodine. Publici su se po prvi put u Belišću predstavile članice ženske glazbene skupine Navihanke iz Celja iz Slovenije, a nakon njih su uslijedile igre i pjesme iz Crne Gore te vesele šopske igre.

Danas (14. rujna) u 10:45 sati, u velikoj belišćanskoj vijećnici bit će svečani prijam povodom dolaska predstavnika gradova i općina iz republike Sjeverne Makedonije, Republike Crne Gore, Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a Belišće će još jednom pokazati kako se ponosi činjenicom da je nastao na temeljima 22 različite narodnosti i zlatoveza njihovih kultura.

Tekst: Monika  Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content