Novosti|

Potpisivanjem Sporazuma sa zajednicom ponuditelja zaduženom za izgradnju i rekonstrukciju započeli su radovi na Projektu vodoopskrba i odvodnja Valpovo-Belišće. Sporazum su potpisali predstavnici komunalnog poduzeća Dvorac d.o.o. iz Valpova i predstavnici zajednice ponuditelja Osijek-Koteks d.d., Vodovod-Montaža d.o.o., Aquaterm d.o.o. iz Osijeka te Odvodnja d.d. Darda. Bio je to razlog konferencije za medije koja je danas (11. rujna) održana u maloj dvorani Centra kulture Matije Petra Katančića u Valpovu. Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Valpova i Belišća, nastavak i završetak izgradnje sustava odvodnje na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, izgradnju uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima te izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

O samom projektu je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, rekao kako treba napraviti puno – predviđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 km kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda. O značenju ovog projekta za područje Valpovštine, ali i cijele Osječko – baranjske županije, zamjenik župana Goran Ivanović je istaknuo kako se radi o povijesnom projektu za ovaj kraj. Zadovoljstvo nije krio niti gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, koji je na upit koliko projekt znači za grad Belišće, odgovorio kako znači jako puno.

-Veliko hvala Županiji, veliko hvala svima koji su uključeni u projekt, a posebno i najveće hvala generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću i njegovom zamjeniku Davoru Vukmiriću, bez kojih ovoga danas ne bi bilo, rekao je gradonačelnik Burić, dodajući kako je vrijednost investicije za Grad Belišće veća od 85 milijuna kuna.

-Konačno ćemo spojiti naša prigradska naselja Veliškovce, Gat i Tiborjance na novi pročistač otpadnih voda, dobit ćemo novi uređaj za proizvodnju pitke vode i ostaje nam na kraju, nadam se u skoroj budućnosti, riješiti još jedina dva preostala naselja Goricu Valpovačku i Bocanjevce, koji još uvijek nemaju sustav kanalizacije. Dakle, od osam sela, sada će ih biti spojeno šest. To je od velike važnosti kako za stanovništvo i rješavanje komunalne problematike, tako i za poticanje industrije i gospodarstva u Belišću, u izjavi za medije rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Govoreći o projektu, Andrej Bičak, direktor tvrtke Hidrobel, je istaknuo kako je Belišće konačno dočekalo rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže.

-Izradit će se novi kanalizacijski i vodovodni cjevovodi, postavit će se uređaj za proizvodnju pitke vode i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a izgradit će se i spojni cjevovod Gat – Belišće, čime ćemo staviti u funkciju onu kanalizaciju koju smo već izgradili tijekom prethodnih godina u Tiborjancima, Gatu, Veliškovima i Marijancima kojima smo mi također isporučitelj. Sva ta mjesta će se konačno moći priključiti na kanalizacijski sustav i time ćemo omogućiti bolji standard stanovnicima naših prigradskih naselja i samog Belišća, rekao je direktor Hidrobela Andrej Bičak.

Direktor komunalnog poduzeća Dvorac Valpovo Damir Pepić je dodao kako današnje potpisivanje ugovora označava početak radova na jednom od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u našem kraju.

-Zahvaljujući ovom Projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće naši će sugrađani imati moderan sustav za pripremu i opskrbu pitkom vodom kao i sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, poručio je direktor Dvorca Damir Pepić.

Vrijednost projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437 kuna, tvrtka Dvorac u iznosu od 7.449.186 kuna te Hidrobel s 3.483.794 kuna.

Tvrtka Dvorac nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Završetak radova na Projektu previđen je u trećem kvartalu 2022. godine. Do tad će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, izgrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.

Na konferenciji su prisustvovali direktor tvrtke Dvorac Damir Pepić, direktor tvrtke Hidrobel Andrej Bičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih Voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Hrvatskih voda VGO Osijek Željko Kovačević, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, gradonačelnik Belišća Dinko Burić, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, načelnik Općine Koška Zoran Kovačević te načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content