Novosti|

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada od 1990. godine kada ga je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda s namjerom da upozori svijet na činjenicu da su stariji ljudi počeli bivati zaboravljeni, da se o njima ne vodi dovoljna briga i da nažalost postaju teret u društvu te da je takav odnos prema trećoj životnoj dobi nedopustiv i da se mora mijenjati. Ovaj poseban dan već četrnaestu godinu za redom obilježila je i Matica umirovljenika grada Belišća pod pokroviteljstvom Grada Belišća. Druženje umirovljenika uz ručak i glazbu je, uz socijalnu distancu, održano u prostorijama Matice.
Druženju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, koja je na samom početku u svoje ime, u ime Grada Belišća i gradonačelnika Dinka Burića, svim starijim osobama čestitala njihov dan, napominjući da prema njima trebamo imati puno poštovanja i razumijevanja jer ćemo svi jednog dana biti u njihovim godinama i s njihovim problemima i također će nam trebati pomoć. Naglasila je da je ponosna na suradnju koju ostvaruju Grad Belišće i Matica umirovljenika grada Belišća, spomenvši da se uskoro potpisuju tri nova projekta koja će starijim osobama na području našega grada omogućiti da se nitko u trećoj dobi, koja često može biti marginalizirana, ne osjeća zapostavljen, usamljen i isključen i da mu se pruže adekvatna podrška i pomoć.
Predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić, povodom ovog dana izrazila je zahvalnost na izuzetno dobroj suradnji s lokalnom zajednicom koja vodi brigu o svojim starijim sugrađanima. Životna granica znatno se pomaknula te se starijim osobama sada smatraju osobe nakon 68. godine života s tendencijom porasta granice starosti. Na Ministarskoj konferenciji o starenju održanoj u Beču od 19. do 20. rujna 2012. godine prihvaćena je Ministarska deklaracija o starenju, kojom države članice Gospodarskih komora UN-a za Europu (UNECE) potvrđuju provedbu Strategijskog međunarodnog plana aktivnosti programa zdravog aktivnog starenja s posebnim osvrtom na promicanje kvalitete života starijih osoba, na neovisnost, učinkovitu skrb za starije, dostupnost primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, gerontološku i gerijatrijsku zaštitu, siguran okoliš, obiteljsku podršku i potporu zajednice i važnih institucija samopomoći. Predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić je još jednom naglasila da starije osobe na našem području uživaju znatno poštovanje od Grada Belišća. Matica umirovljenika brigu o svojim starijim sugrađanima vodi kroz čitavu godinu, a ne samo na Međunarodni dan starijih osoba. To potkrepljuje činjenicom da se Matica javlja na EU projekte koji se uspješno ostvaruju i s njima se povećava kvaliteta života stanovnika treće životne dobi te se radi na svim segmentima za poboljšanje života starijih osoba na našem području, zaključila je Marija Ilić.


Tekst: Kristil Kifer, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content