Novosti|

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

15.10. u 16 h – Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga

Opis: Ove godine knjižnica započinje Mjesec hrvatske knjige tradicionalnim sajmom otpisanih i poklonjenih knjiga koje svi zainteresirani građani i ljubitelji knjiga mogu kupiti po cijeni od 5 kn. U predvorju zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i zgrade Gradske uprave grada Belišća bit će izložena polica s knjigama za prodaju koje će se moći kupiti sve do kraja Mjeseca hrvatske knjige, točnije sve dok se ne prodaju svi primjerci knjiga.

15.10. u 18 h – Izložba „Metal art“

Opis: Izložba figurica različitih oblika rađenih od željeznih vijaka i matica te otpadnih komada lima koje izrađuje mladi Belišćanin Igor Kovačević. Igor te zanimljive figurice raznih oblika i motiva izrađuje s velikom preciznošću godinama do najsitnijih detalja i zato smo odlučili široj javnosti pokazati što to on zapravo radi. Ujedno će to biti njegova prva izložba pa je zbog toga još posebnija.

16.10. u 18 h – Književna večer s Veljkom Đorđevićem

Opis: Druženje s hrvatskim autorom iz Zagreba koji će belišćanskoj publici predstaviti svoj rad. Naime on je po struci liječnik – psihijatar, no bavi se i pisanjem romana, dramskih tekstova, ali i knjiga koje uz njegove tekstove sadrže svjedočanstva osoba koje su preživjele važne događaje iz Domovinskog rata. Objavio je preko stotinu stručnih i znanstvenih radova te više od deset stručnih knjiga. Njegove knjige mogu se posuditi u našoj knjižnici te nakon pročitanog možete prokomentirati knjigu sa samim autorom.

20.10. u 16 h – „Razlistaj se!“ – kreativna radionica za djecu s Ivanom Kopić

Opis: Kreativna radionica izrade jesenskih agamografa namijenjena je djeci, a vodit će je Ivana Kopić, odgojiteljica iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Bistrinaca, s kojom knjižnica izvrsno surađuje. Agamograf je inače grafički oblik, koji je popularizirao Yaacov Agam, a koji se sastoji od dvije odvojene slike koje su presavijene poput harmonike i na taj način se stvara album slika. Ovisno o uglu u kojem gledatelj stoji, uvijek vidi drugu sliku. Prijavljeni klinci radit će agamografe jesenskih motiva poput lišća, kestenja, žirova i slično. Za sudjelovanje na radionici potrebna je prethodna prijava.

20.10. u 18 h – „List do lista – Belišće“ – slikarska izložba Likovne udruge Bel-art Belišće               

Opis: Izložba slika s motivima lišća nastala je u suradnji s Likovnom udrugom “Bel-art”. Motiv lišća u vezi je s glavnim motom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, a veliko značenje ima i za grad Belišće koji je dobio naziv upravo zbog zelenila i lišća. 

22.10. u 18 h – „Neurobičke vježbe s Igorom Štavlićem

Opis: Radionicu o vježbama koje pomažu u poboljšanju pamćenja i mentalne spremnosti vodit će Igor Štavlić iz Požege. Igor je već gostovao u knjižnici početkom ove godine kada je održao vrlo zanimljivo predavanje o eteričnim uljima pa ne sumnjamo da će i ova radionica biti jednako tako zanimljiva, a ako se ukaže potreba za njezinim ponavljanjem rado ćemo je ponoviti.

23.10. u 10 h – „Razlistajmo znanje listanjem knjiga“ – čitanje slikovnica vrtićarcima

Opis: Vrtićarci iz belišćanskog Dječjeg vrtića Maslačak posjetit će knjižnicu zajedno sa svojim odgojiteljicama kako bi im knjižničarke pročitale zanimljivu slikovnicu o planeti Zemlji što je i tema ovogodišnje manifestacije. Osim čitanja slikovnice, djeca će razgovarati s knjižničarkama o njoj, a bit će riječi i o važnosti očuvanja naše planete.

27.10. u 18 h – Sastanak Belišćanskog čitateljskog kluba – proslava četvrte godišnjice

Opis: Obilježavanje 4. rođendana Kluba uz razgovor o pročitanim knjigama tijekom protekle godine te zapisivanje prijedloga za čitanje u narednoj godini.

29.10. u 18 h – „10 000 milja Amerikom“ – predstavljanje knjige Ivana Bertoka

Opis: Đakovčanin Ivan Bertok po prvi put će gostovati u našoj knjižnici i tom prilikom će predstaviti svoju prvu knjigu „10 000 milja Amerikom“. To je zapravo putopis u kojem Ivan opisuje svoj osobni doživljaj SAD-a, odnosno u knjizi govori o putovanju i radu diljem Amerike u sklopu “Work and Travel” programa, dvije godine za redom. No više o ovome zanimljivom putopisu moći ćete saznati upravo na samom predstavljanju knjige.

30.10. u 10 h – Halloween radionica

Opis: Kreativna radionica namijenjena osnovnoškolcima, a na njoj će svi prisutni izrađivati ukrase u obliku bundeva, šišmiša, vještica, duhova, pauka i sličnih motiva u povodu Noći vještica, koju vodi knjižničarka Dijana Milišić-Zečević, namijenjena je djeci uz prethodnu prijavu. Svrha ove radionice je kao i uvijek razvijanje dječje kreativnosti i njihovih vještina, ali i dobra zabava.

3.11. u 17 h – „Zlatovezne čestitke“ – kreativna radionica za odrasle s Jasnom Andrišić

Opis: Kreativna radionica za odrasle koja će se održati pod vodstvom knjižničarke Jasne Andrišić. Ona će prijavljenim sudionicima pokazati kako izraditi ukrasne čestitke tehnikom zlatoveza. Za sudjelovanje je potrebna prijava. 

5.11. u 16 h – „Quilling ovčice“ – kreativna radionica za djecu s Ivanom Kopić

Opis: Još jedna kreativna radionica za djecu održat će toga tjedna, a ponovno će održati Ivana Kopić. Na ovoj radionici djeca će izrađivati vesele ovčice od papira pomoću quilling tehnike. Naravno također je potrebna prijava za sudjelovanje jer smo ograničeni prostorom, a zbog aktualnih okolnosti, broj sudionika na radionicama nam se, nažalost, još i smanjio.

5.11. u 18 h – „Razlistaj se!“ – izložba fotografija Fotokluba Valpovo  

Opis: Druga izložba tijekom ovog Mjeseca hrvatske knjige bit će izložba fotografija organizirana u suradnji s Fotoklubom Valpovo koji djeluje pri Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće. Jednako kao i prethodna izložba slika, i ova će izložba pokazati zanimljive fotografije na kojima će motivi biti vezani za naš planet, prirodu i okolinu koja nas okružuje. Dakle, opet se dotičemo središnje teme Mjeseca hrvatske knjige. 

11.11. – Dan hrvatskih knjižnica – cijeli dan

Opis: Kao i svake godine, ovaj dan ćemo obilježiti tako što će uz svako učlanjenje biti poklonjena knjiga.

11.11. u 18 h – „Ledina labova“ – predstavljanje zbirke poezije Joze Bogdanovića

Opis: Autor knjige je Jozo Bogdanović, istaknuti lokalni pjesnik, sa stalnom adresom u Nardu, čijem je poznatom toponimu – Labov, ova zbirka i posvećena. Prema autorovim riječima, spomenom na Labov simbolično se želi izraziti zahvalnost ljudima iz nekih prijašnjih vremena koji su svoje djetinjstvo provodili bez rata i za sve koji su živjeli taj prostor, u njemu odrasli, u njemu se zaljubljivali i služi im kao trajno nadahnuće.  Inače, njegove pjesme se mogu naći u više objavljenih zajedničkih zbirki poezije, dok je prvu samostalnu zbirku, „Nebeski susreti“, objavio 2011. godine.

Predstavljanje zbirke održat će se u srijedu, 11. studenog 2020. godine u našoj knjižnici, s početkom u 18,00 sati.

12.11. u 18:00 – „Allunga nakit“ – izložba nakita Sanje Račić                                                                      

Opis: Virtualnu izložbu imali smo za Noć knjige ove godine, gdje svi mogu u našem albumu na fejs stranici knjižnice. Osječanka Sanja Račić, nekadašnja novinarka HRT-a, krajem 2018. godine zakoračila je u poduzetničke vode i odlučila se na novi posao, koji ju danas još više veseli.

Danas su njezine ogrlice i nakit koji ju čini jedinstvenom rašireni po cijelom svijetu te je baš ova izložba unikatna i po tome što samo na ovaj način možete vidjeti te Sanjine radove.

AKCIJE

15.10-13.11. – „Vratite zaboravljenu knjigu, a mi ćemo zaboraviti zakasninu! 😉 „

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content