Novosti|

5. svibnja hladno nedjelno jutro, kiša, magla, vjetar i blato na planinskim stazama nije prilika za planinarski izlet, ali ipak se oko 200 slavonskih planinara uputilo u pravcu Daruvara- do planinarskog doma „Petrov vrh“, a među njima i naših osam belišćanskih. Ovo nije bio izlet veselog planinarskog okupljanja, već prvi memorijalni pohod za tragično preminulog planinarskog prijatelja i iznad svega velikog čovjeka Slavka Pokornyja – Slivu kako smo ga zvali. 22. prosinca 2018.godine je stalo srce čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u planinarstvu Slavonije i šire, a ponajviše u svom rodnom Daruvaru i njegovom Planinarskom društvu „Petrov vrh“ Daruvar. Njegov život se zaustavio ovdje u domu gdje je najviše boravio i na ovoj planini gdje je ostalo najviše tragova njegovog djelovanja.  Planinari su došli odati počast čovjeku koji je ovdje godinama organizirao ugodna druženja i vodio planinare stazama ove i drugih slavonskih planina. Minutom šutnje je odana počast, a predstavnici domaćina su dirljivim riječima evocirali neke od uspomena na njega. Skupu je nazočila najbliža članica njegove obitelji-sestra. Tom prigodom predstavnik Udruge Slavonski planinari joj je uručio priznanje za životno djelo „Duro Pilar“-najviše priznanje za postignuća u planinarstvu Slavonije, koje je Slavko trebao primiti prema planu za iduću godinu, no na žalost uručeno je posmrtno.

Nakon toga dio planinara je ostao u domu, a 65 se uputilo na pohod . Planirane su dvije staze: plava 3 sata hoda i crvena 5 sati. Cijela grupa kako je predviđeno stigla do visećeg mostića iznad potoka Stančevac. Ovaj mostić je dobio ime po graditelju Slivin most. Izgradio ga je prije 3 godine s prijateljima, jer ovdje prolazi trasa Slavonskog planinarskog puta, a često je bilo teško prijeći nabujali potok. Ne samo da ima funkciju, već svojom ljepotom obogaćuje ovaj dio krajolika. Kod mjesta mjesta Crkvište grupa se razdvojila i 17 planinara se uputilo na crvenu stazu, iako je bio prijedlog da se zbog lošeg vremena ne ide. Među tih 17 bilo je troje naših planinara. Ostali su nastavili kružno plavom stazom do Petrovog vrha i doma. Putem su evocirane uspomene na ovog iznimnog čovjeka. U toplini doma uz pripremljenu okrjepu, dočekani su povratnici s crvene staze mokri i promrzli, ali nikome nije bilo teško. Nakon druženja još neko vrijeme u domu uputili smo se kućama. Ovi susreti će se nastaviti i u idućim godinama za vikend prije datuma 8. Svibnja-kada je Slivin rođendan.

Koliko god mislili da smo ovladali prirodom kao ljudi, sudbina ili planina ima posljednju riječ-priroda ostaje i poslije nas manje ili više ozlijeđena od ljudske ruke.

Tekst: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content