Novosti|

Povodom Svjetskog dana šuma, 21. ožujka 2024. godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće održano je predstavljanje hrvatsko-ukrajinske slikovnice “Šuma moga djeda” autora Miroslava Baboka. Uz urednicu profesoricu Ljubicu Nedić, knjižničarku knjižnice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, o slikovnici su govorili njezin autor, profesorica Petruneliia Krainyk, lektorica dijela slikovnice na ukrajinskom jeziku te jedan od ilustratora, Belišćanin Damir Kiš. 

Slikovnica “Šuma moga djeda“ edukativna je na više načina. Vodi čitatelje kroz bogatu baštinu naših šuma, progovara o bliskosti čovjeka i prirode, o potrebi očuvanja okoliša, našoj tradiciji i prirodnoj baštini, ali i o klimatskim promjenama koje narušavaju to bogatstvo. Sadržajno je primjerena za djecu vrtićke i školske dobi. Preporučuje se odgojiteljima, učiteljima, roditeljima, bakama i djedovima kao izuzetno zanimljiv i bogat sadržaj na kojemu se mogu obraditi brojne teme primjenjujući različite metode aktivnog uključivanja djeteta. Djeci će poslužiti kao polazište pri stvaranju zdravog suživota čovjeka u prirodi i shvaćanja povezanosti s prirodom. Vođen upravo time, ali i željom da svojim unucima približi svijet šume pa im na taj način ukaže na važnost bioraznolikosti i očuvanja prirode, Miroslav Babok posadio je brojne mladice hrasta, jasena, graba, brijesta i ostalih vrsta nizinske šume na nekoliko lokacija u Ladimirevcima, odakle je porijeklom. Dugi niz godina štiti i njeguje mlade šume i pri tome vodi evidencije o njihovom prirastu. Uz to piše edukativne eseje, zapise i slikovnice kojima potiče druge na obnovu prirodnih šuma.

Predstavljanje ove važne slikovnice uveličao je i glazbeni dio večeri tijekom kojeg se na fagotu predstavio Mihajlo Krainyk, suprug lektorice ukrajinskog jezika profesorice Petrunellie Krainyk. Ona je prisutnoj publici pročitala pojedine ulomke iz slikovnice na ukrajinskom jeziku, dok je ravnateljica belišćanske knjižnice Vlasta Putar čitala dijelove na hrvatskom jeziku. Na predstavljanju su bila i djeca različitog uzrasta, a za to su zaslužne knjižničarka Marija Ajduković, koja je uključila ukrajinsku zajednicu s prebivalištem na području grada Belišća, i učiteljica Dajna Đermešter koja je dovela svoj razred.

Na kraju je još važno istaknuti da je slikovnicu izdalo Sveučilište J. J. Strossmayera, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a za tisak su zaslužni brojni sponzori. Svi zainteresirani slikovnicu mogu kupiti na spomenutom fakultetu ili putem web shopa, a mogu je i posuditi u Knjižnici Belišće.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content