Novosti iz života udruga|

U četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, u Društvenom domu Veliškovci održana je redovna godišnja Skupština VZG-a Belišće uz nazočnost velikog broja gostiju iz susjednih vatrogasnih zajednica, te zastupnika DVD-a članica VZG-a Belišće.

Skupštini VZG-a Belišće nazočio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišća Dario Fletko, pročelnik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Berislav Hengl i u ime Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva za Civilnu zaštitu Područnog ureda Osijek Silvana Pirić, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić te predstavnici vatrogasnih zajednica iz Baranje, Bilja, Bizovca, Đakovštine, Đurđenovca, Našica, Marijanaca, Semeljaca, Viljeva i Čepina. Među gostima nazočio je Zdenko Glasovac u ima Dječjeg vrtića „Maslačak“, Brankica Rakitić voditeljica poslovnice „Slavonski vatrogasac“ Vatropromet i djelatnica Gradskog radija Belišće i Belišćanskog lista.

Prisutni su poslušali Izvješće o radu VZG-a Belišća i Financijskog izvješće u 2023. godinu te Plan rada i Financijski plan VZG Belišće za 2025. godinu u izlaganju zapovjednika VZG-a Belišća Dubravka Čovčića, a Samoprocjenu funkcioniranja sustava financijskog upravljanja i kontrole VZG Belišće u 2023. godini pročitao je predsjednik VZG Belišća gosp. Nikica Mužević.

Ujedno su prisutni s pljeskom prihvatili novog člana u Predsjedništvo VZG-a Belišće Željka Čakalića, predsjednika DVD-a Belišće i Maria Karapetrića u Zapovjedništvo VZG-a Belišće kao člana iz DVD-a Belišće.

Nakon usvojenih Izvješće za 2023. godinu i Planova za 2025. godinu VZG-a Belišća, nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Belišća Dario Fletko koji je pozdravio sve prisutne u ime gradonačelnika Dinka Burića i u svoje ime čestitajući na postignutim rezultatima i napretku koje ova vatrogasna zajednica postiže za boljitak vatrogastva i zaštite od požara na području Grada. Ističe da je zaštita od požar još uvijek na dobrovoljnoj bazi sa zaposlenim profesionalnim vatrogascima u središnjoj postrojbi DVD-a Belišće, što uveliko osigurava bolje i uspješnije rješavanje nastalih požarnih i tehničkih intervencija. Ujedno, ukazao je kako je potrebno poraditi na daljnjem zapošljavanju jer trenutno 4 zaposlena djelatnika nisu dovoljni kako bih se osigurala što veća zaštita na području Grada. Upozorio je na poslovne subjekte koji se nalaze u Gradu Belišću s velikim požarnim opterećenjem, gdje zaštitu od požara obavljaju neki drugi subjekti, a kad dođe do neželjenih događaja poziva se središnja vatrogasna postrojba DVD-a Belišće. Nada se pomoći države u rješavanju ovih pitanja. Također, smatra kako bi se trebala podići svijest oko uključivanje kao podupirajuće članove, jer je nužna potpora sviju prema vatrogasnoj organizaciju koja je osnovni čimbenik u zaštiti od požara. Pohvaljuje organizaciju i rad VZG-a Belišća s pripadajućim DVD-ovima jer su dokaz dobre organiziranosti što su prepoznali čelnici VZ OBŽ-a i delegacija iz Tirola u Austriji, a što je konačni rezultat donacija autoljestava DVD-u Belišće i kombi vozila za prijevoz osoba DVD-u Veliškovci. Pohvaljuje dobru suradnju Grada Belišća i svih subjekata koji rade na zaštiti od požara od Vatrogasne zajednice osječko-baranjske županije, Ravnateljstva civilne zaštite, Policije i svih ostalih.  Također ističe veliku zahvalu na trudu i zalaganju svih članova DVD-a koji svojim dobrovoljnim radom vode brigu oko provođenja svih zadaća, a posebno na radu sa djecom i mladima.

Nazočnima se obratila u ime MUP-a, Ravnateljstva za Civilnu zaštitu PU Osijek Silvana Pirić koja je istaknula odličnu suradnju ove Vatrogasne zajednice u zajedničkom rješavanju nastalih vanrednih situacija (poplava i slično), u vježbama svih žurnih službi u Gradu, a posebno u edukaciju djece i mladih te veliku potporu u ispunjavanju svih zadaća koje se pred njih postave. Zaželjela je daljnju dobru suradnju i ispunjenje svih planova.

Prisutne je pozdravio pročelnik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Berislav Hengl i u ime zapovjednika i predsjednika VZ OBŽ-a, koji je pohvalio rad zajednice i istaknuo izuzetan napredak u pogledu organizacije i nabavke vatrogasne opreme na području na kojem zajednica djeluje. Posebno je istaknuo organiziranost i spremnost središnje vatrogasne postrojbe Belišće na čelu sa zapovjednikom i njegovim članovima prilikom posjeta delegacije iz Austrije koji su bili u obilasku DVD-a s područja Osječko-baranjske županije, gdje je nakon viđenog započeo projekt u svrhu nabavke vozila, a koja su već pristigla u DVD-a Belišće i Veliškovce, a očekuje se daljnje opremanje vatrogasnih postrojbi tijekom ove godine za DVD-e Bistrince i Bocanjevce. Sa zadovoljstvom je istaknuo veliki broj prijavljenih kandidata za potrebe osposobljavanja i usavršavanja koje provodi VZ OBŽ-a, što je dokaz želje daljnjeg napredovanja članova u vatrogasnoj organizaciji. Pohvalio je sudjelovanje vatrogasnih ekipa s područja VZG-a Belišće u kampu vatrogasne mladeži u Fažani, županijskom i državnom vatrogasnom natjecanju. Na kraju se zahvalio na velikom doprinosu naših članova u tijelima VZ OBŽ-a, te poželio daljnji plodonosan i uspješan rad.

U ime zaposlenika Dječjeg vrtića „Maslačak“ i ravnateljice Ivane Belcar sve prisutne je pozdravio Zdenko Glasovac te se sa zadovoljstvom odaziva na susrete s vatrogascima, koje smatra kao velike humaniste koji rade za korist društvene zajednice. Posebno je pohvalio  odličnu dugogodišnju suradnju vatrogasaca s vrtićem u edukaciji mališana i promoviranju vatrogasne djelatnosti. Vjeru u daljnju obostranu suradnju i željom za mnogo vježbi, a što manje stvarnih intervencija.

Nakon iscrpljenog dnevnog reda Nikica Mužević zaključio je rad Skupštine.

Dubravko Čovčić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content